Вміст марганцю у воді Дніпровського водосховища нерідко перевищує норму в 35, а міді — в 80 разів. Медики попереджають: вживання такої води, навіть після її очищення на водоканалах, може викликати порушення не тільки в роботі шлунково-кишкового тракту, а й стати причиною ураження центральної нервової та серцево-судинної систем. Під час купання в таких водоймах легко отримати грибкові захворювання, стафілокок і стрептокок.

Ці висновки фахівців Інституту колоїдної хімії та хімії води НАНУ навів 10 жовтня керівник громадської організації «Гроза» Ігор Шех, який заявив про значне погіршення екологічної ситуації водних акваторій, розташованих поблизу Дніпродзержинська.

«Із цих водойм місцеві мешканці отримують значний відсоток так званої питної води, — відзначив громадський активіст. — Крім того, використовуючи цю воду для поливу городів і полів, як невеликі господарства, так і фермери ризикують виростити токсичний урожай.

Вирішувати питання громадська організація має намір комплексно. Для цього будуть направлені звернення до природоохоронної прокуратури, рибнагляду та інших офіційних установ із проханням отримати нормативно-правову базу, провести первинний збір інформації, її обробку й надалі розробити заходи щодо виходу з цієї ситуації.

Дніпропетровська область.