Єдиний в Україні пам’ятник шкільній парті відкрито у селі Сліди Могилів-Подільського району. До 100-літнього ювілею закладу його виготовив колишній учень, заслужений вчитель України, відомий у краї скульптор Микола Крижанівський, у доробку якого понад п’ятдесят робіт з каменю, бронзи й металу.

Реконструйована дерев’яна парта становить основу композиції, що містить ще низку елементів, зокрема, дерево і пташенята, які символізують шкільну науку.

— Не міг передбачити, що пам’ятник викличе такий інтерес у нинішніх і колишніх учнів, — каже Микола Крижанівський. — Усі прагнуть сфотографуватися.

Першими зробили це найстарші випускники — подружжя Ніна та Анатолій Цуцман. Вони закінчили школу ще в 1954 році. У випускному класі сиділи за однією партою. А потім одружилися.

Понад 16 років Микола Миколайович працював директором у рідній Слідянській школі, яку закінчив наприкінці 60-х. Він ініціював створення кіностудії, майстерні гончарів та скульпторів, кузні. Разом з директором учні відвідували місця, їздили на конях. Враженнями від таких поїздок Микола Крижанівський поділився у виданій ним книзі «По козацький скарб».

Вінницька область.

Довідково 

Педагог Микола Крижанівський — автор пам’ятника Тарасу Шевченку в Могилеві-Подільському, Остапу Бендеру в Жмеринці.