За ініціативи Міжнародного освітнього фонду імені Ярослава Мудрого в ДВНЗ «Переяслав-Хмельницький державний педагогічний університет імені Григорія Сковороди» відбулася чергова Всеукраїнська науково-практична конференція «Українське національне виховання: реалії, тенденції, перспективи».

З початку року, нагадаємо, такі патріотичні акції відбувалися двічі у столиці, чотири рази на Київщині, у Дніпропетровську, Львові, Івано-Франківську, Запоріжжі.

Незмінним генеральним інформаційним спонсором заходу виступає редакція газети «Голос України».

У Переяславі-Хмельницькому учасники конференції мали змогу поділитися думками на вкрай актуальну проблему на пленарному засіданні, а також під час роботи круглого столу і секцій.

У виступі президента Фонду імені Ярослава Мудрого кандидата педагогічних наук Валентини Стрілько, зокрема, зазначалося, що всупереч програмі «Освіта (Україна XXІ століття)», «Доктрині розвитку національної освіти» та ст. 11 Конституції України питання cаме українського національного виховання сьогодні «зависло» і належним чином не реалізується.

Для науковців ця тема стала неактуальною, а школа, як середня, так і вища, здебільшого продукує покоління, що не знає історію, культуру, мову, традиції, тобто покоління космополітів. До речі, 70 відсотків молоді, за соціологічними даними, в тому числі й профільного міністерства, бажає виїхати на постійне проживання за кордон.

В останні два роки спостерігаються тривожні антиукраїнські тенденції в питанні українського національно-патріотичного виховання. Зокрема, підкреслювали учасники конференції, яскравими доказами цього є:

— відсутність послідовності в реалізації Національної доктрини розвитку освіти. Всупереч одностайно прийнятій резолюції ІІІ Всеукраїнського з’їзду працівників освіти з «Національної стратегії розвитку освіти в Україні на період до 2021 року» Указом Президента України № 344/2013 від 25.06.2013 року з її тексту вилучені заходи щодо «розроблення та реалізації Концепції національного виховання» та «ключового напряму державної освітньої політики — побудови ефективної системи національного виховання дітей та молоді»;

— проект Концепції Загальнодержавної цільової соціальної програми патріотичного виховання громадян на 2013-2017 роки (рішення Колегії МОНмолодьспорту України), а також Концепція громадянської освіти та виховання в Україні спрямовані, на думку освітян, на виховання космополітів, а не патріотів. У них відсутнє поняття виховання любові до української держави, української мови, української літератури, української культури, плекання знань про історію України;

— з нормативно-правових освітніх актів України, що стосуються виховання молоді, зникло словосполучення «український народ», замість нього введено термін «населення України» тощо.

...В Україні не так багато науковців, які б розробляли цю тему. В XXІ столітті над нею працював Г. Ващенко. Його «Виховний ідеал», на жаль, так і не став для вчителів головною книгою виховання. Послідовно і ґрунтовно над проблемою впродовж не одного десятиліття працює професор Дрогобицького державного педагогічного університету О. Вишневський.

На рівні окремих вищих навчальних закладів, обласних управлінь освіти, деяких шкіл прийняті відповідні регіональні програми. Але досі жодної програми навіть місцевого значення немає із назвою «Українське національно-патріотичне виховання».

Реалізація мети, завдань, принципів та напрямків українського національно-патріотичного виховання потребує прийняття парламентом закону про українське національно-патріотичне виховання з обов’язковим, як, скажімо, у північних сусідів, державним фінансуванням. Це й буде необхідним кроком для плекання справжньої української нації, вважають учасники конференції, які свої пропозиції і рекомендації виклали у зверненні до Президента, Верховної Ради, уряду.

Дослівно

«Основна мета українського національно-патріотичного виховання — це створення органами державної влади та громадськістю в освітньому просторі України законодавчих та методологічних умов для системної, цілеспрямованої, безперервної, послідовної роботи з виховання національно свідомих, сильних духом українства українських патріотів, які знають українську мову, українську історію, українську культуру, є її носіями та готові самовіддано будувати і захищати суверенну, демократичну українську державу».

Із виступу Валентини Стрілько.