Прокуратура Черкаської області протягом нинішнього року провела системну роботу стосовно перевірки законності у сфері земельних відносин та захисту інтересів громадян і держави. Про результати комплексного аналізу надання сільгоспугідь у власність або оренду, про сплату коштів за користування земельними площами та виявлені при цьому зловживання — розмова нашого кореспондента з прокурором Черкаської області, державним радником юстиції 3 класу Геннадієм Дем’яненком.

— Геннадію Олександровичу, ретельна прокурорська перевірка видала «на гора» чимало порушень у земельній царині. Що, на вашу думку, було визначальним у цій надважливій роботі?

— Черкащина — передова аграрна область. Від стану її сільськогосподарських угідь, дбайливого і бережливого ставлення до кожного гектара землі чи водного фонду залежить економічна потужність Шевченкового краю. Особливість нашої області полягає ще й у тім, що тут розташовані родючі ґрунти — чорноземи, котрі мають неабияку цінність не тільки для нинішніх поколінь українців, а й для майбутніх. Наведу один лише промовистий факт. Черкаська область обробляє понад мільйон гектарів сільгоспугідь — рівно стільки, скільки має ціла держава Австрія. Проте, кажуть експерти, порівнювати австрійські кам’янисті ґрунти з черкаськими чорноземами немає жодного сенсу. Кубічний метр ґрунту, взятий із поля в Уманському районі, зберігається як зразок чорнозему в одному з європейських музеїв землеробства. Це накладає на черкащан особливу відповідальність за збереження народного багатства. Неухильне дотримання законодавства у сфері земельних відносин повинно бути альфою і омегою для всіх господарників, керівників органів державної влади і місцевого самоврядування.

— Упродовж останнього часу органами прокуратури виявлено чимало зловживань у земельних питаннях. Які з них найрезонансніші?

— Нещодавно слідчим прокуратури затримано начальника управління Держземагентства в Черкаській області. Посадовцю висунуто підозру в отриманні неправомірної вигоди в особливо великих розмірах, розпочато кримінальне провадження. Слід також зазначити, що протягом поточного року, під час проведення перевірок, виявлено численні порушення вимог статей 118, 122, 123, 186 Земельного кодексу України в діяльності органів державної виконавчої влади області.

Так, прокуратурою розпочато кримінальне провадження щодо голови Черкаської районної держадміністрації, який за відсутності відповідних погоджень видав товариству з обмеженою відповідальністю «Світанок» державні акти на право власності на землю загальною площею 39 гектарів. У результаті з державної власності незаконно вилучили земельні ділянки лісового та водного фондів вартістю 1 мільйон 285 тисяч гривень. Одним розчерком пера посадовця у приватну власність було передано мальовничу місцевість над Дніпром, котра не одне десятиліття служила улюбленим місцем відпочинку черкащанам. Тепер чиновнику доведеться відповідати за свої дії перед законом. Днями кримінальне провадження скеровано до суду.

Також прокуратурою відкрито кримінальне провадження стосовно голови Лисянської райдержадміністрації. Керівник району виявив службову недбалість і не перевірив відповідність нормативно-правових актів, які підписував, вимогам чинного законодавства. Як наслідок — з державної власності виведено земельні ділянки загальною площею 207,58 гектара вартістю майже 4 мільйони гривень. Провадження скеровано до суду для розгляду по суті.

— Утім, не лише посадовці районних держадміністрацій допускають службову недбалість чи протизаконні дії. Часто порушують закон міські, селищні, сільські ради, чи не так?

— Цілком з вами згоден. Під час прокурорської перевірки органів місцевого самоврядування щодо дотримання ними вимог земельного законодавства було виявлено численні випадки незаконного відчуження ділянок. Наприклад, прокуратура відкрила кримінальне провадження щодо заступника начальника управління містобудування та архітектури Черкаської міськради за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого частиною 3 статті 365 Кримінального кодексу України. Цей чиновник незаконно видав 15 громадянам позитивні висновки до проектів землеустрою стосовно відведення земельних ділянок загальною площею півтора гектара. Збитки, заподіяні державі цим протиправним рішенням, становлять «кругленьку» суму — майже 2 мільйони гривень. За підозрою у вчиненні злочину посадовець відповідатиме перед законом. Інший приклад. Сільський голова села Іскрене, що у Шполянському районі, недбало виконуючи свої службові обов’язки, незаконно уклав договір оренди земель водного фонду загальною площею понад сто гектарів. Проти очільника села зареєстровано провадження за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого частиною 1 статті 367 Кримінального кодексу України. За свої протиправні вчинки він постане перед судом. Так само, як і сільський голова села Коробівка Золотоніського району, який без рішення сесії уклав договір купівлі-продажу із приватним товариством. Із власності територіальної громади незаконно було вилучено земельні ділянки загальною площею 1,6 гектара. За ознаками кримінальних правопорушень, передбачених частиною 2 статті 364, частиною 2 статті 366 Кримінального кодексу України, керівника органу місцевого самоврядування притягнуто до відповідальності.

За результатами перевірки, прокуратурою відкрито кримінальне провадження стосовно начальника міськрайонного управління Держкомзему в м. Черкаси та Черкаському районі. У 2011 році посадовець незаконно видав державний акт на право власності на земельну ділянку вартістю 484 тисячі гривень. Знехтували законом і виконуючий обов’язки начальника відділу Держкомзему у Звенигородському районі та начальник Золотоніського відділу земельних ресурсів. Обидва чиновники за зловживання у сфері земельних відносин відповідатимуть у судовому порядку. У семи провадженнях винних осіб уже засуджено.

— Порушення законодавства в земельних питаннях набрало просто-таки характеру епідемії. Як припинити її поширення?

— У правоохоронних органів є всі важелі, щоб цю «епідемію» припинити назавжди. Впевнений, що так і буде. Численні кримінальні провадження, розпочаті прокуратурою, приводять до тями багатьох чиновників, котрі хотіли б нагріти руки на землі. Маніпулювати землею не дозволено нікому. Я вже казав про затримання начальника управління Держзем-

агентства в Черкаській області. Також направлено до суду провадження щодо першого заступника начальника Головного управління зазначеного відомства, який вимагав від засновника товариства з обмеженою відповідальністю 200 тисяч гривень за погодження технічної документації з інвентаризації автомобільних шляхів.

Не залишена поза увагою й діяльність контролюючих органів. Нині триває досудове слідство стосовно посадових осіб Інспекції державного архітектурно-будівельного контролю в Черкаській області, котрі ухвалили протиправні рішення щодо експлуатації об’єктів, розташованих на землях водного фонду. Особлива увага приділяється діяльності райдержадміністрацій у сфері земельних відносин. Встановлено, що Городищенська, Маньківська, Золотоніська та Катеринопільска РДА протягом нинішнього року приймали незаконні рішення про передачу землі державної власності в користування суб’єктам господарювання. Розпорядженням Уманської райдержадміністрації фізичній особі — підприємцю надано в оренду земельні ділянки площею понад 160 гектарів. До того ж державні службовці, котрі готували документи про оренду, грубо порушили вимоги земельного законодавства. Через суд землю вартістю майже 

4 мільйони гривень повернуто у власність держави. Так само за позовом Золотоніської міжрайонної прокуратури суд розглядає незаконне розпорядження Золотоніської райдержадміністрації щодо передачі в оренду 280-гектарної площі землі одному з товариств. Загалом за 150 поданнями органів прокуратури притягнуто до відповідальності 65 посадових осіб органів влади. За внесеними документами реагування попереджено незаконну передачу у власність або в оренду 499 гектарів землі. Крім того, мною внесено голові Черкаської облдержадміністрації подання щодо усунення порушень чинного законодавства та скасування незаконних розпоряджень у сфері земельних відносин. Документ оперативно розглянуто. Незаконні рішення скасовано, попереджено незаконне надання земельних ділянок площею 159 гектарів.

— Великого розголосу набула в Черкасах судова справа щодо земельної ділянки в центрі міста. Чим вона закінчилася?

— Прокуратура міста Черкаси скерувала до суду позов про скасування рішення міської ради і розірвання договору на право тимчасового користування земельною ділянкою в центральній частині міста. Відповідачем виступав виконком Черкаської міськради та підприємство «Черкаситурист» ПАТ «Укрпрофтур». Позовні вимоги прокурора задоволено в повному обсязі, земельну ділянку вартістю 9,5 мільйона гривень буде повернуто державі.

Як бачите, питання захисту інтересів громадян і держави у сфері земельних відносин є пріоритетним напрямом прокурорської діяльності та постійно перебувають під пильним контролем органів прокуратури області. Усі, хто порушує Закон, зазіхає на найдорожче національне багатство України — землю, повинні усвідомити невідворотність покарання. Неминучість відповіді перед правосуддям. Сьогодні наша держава стоїть на порозі підписання з Євросоюзом важливої угоди. Отже, ми повинні брати приклад з європейців, де неухильне дотримання і повага до Закону — норма життя.

Розмову вела Лідія ТИТАРЕНКО.

Фото надано прес-службою обласної прокуратури.

Із досьє «Голосу України»

Геннадій ДЕМ’ЯНЕНКО народився 23 січня 1977 року на Харківщині. У 2000-му закінчив Національну юридичну академію України імені Ярослава Мудрого. Під час навчання працював стажистом, виконуючим обов’язки помічника прокурора м. Суми. З 2000-го по 2007 рік — в органах прокуратури Сумської області на посадах прокурора відділу, старшого прокурора відділу, заступника начальника відділу, начальника відділу. Наступні три роки працював у Генеральній прокуратурі України прокурором відділу, старшим прокурором відділу, заступником начальника відділу. У 2010—2011 роках обіймав посаду заступника прокурора АР Крим. Наприкінці 2011-го переведений заступником прокурора Одеської області. На початку 2013 року наказом Генпрокурора України призначений прокурором Черкаської області.

ДОВІДКОВО

Земельний фонд Черкаської області — 2091,6 тисячі гектарів. Землі сільськогосподарського призначення займають площу у 1487,2 тисячі гектарів, з яких 1271,6 тисячі — рілля. Нормативно грошова вартість одного гектара становить близько 28 тисяч гривень. Це найвища вартість землі в Україні.

ФАКТ

Загалом із питань захисту інтересів громадян і держави у сфері земельних відносин органами прокуратури Черкаської області зареєстровано 17, до суду направлено 9 кримінальних проваджень.

Цифри

Органи прокуратури Черкаської області в порядку здійснення представницької діяльності пред’явили в судові інстанції 240 позовів. Розглянуто та задоволено 130 позовів на суму майже 32 мільйони гривень. За рішеннями суду повернуто 342 гектари земель на суму близько 6,4 мільйона гривень.