Міжрегіональне вище професійне училище зв’язку дев’яносто років тому почалося зі школи фабрично-заводського учнівства, створеної при заводі «Ленінська кузня». Воно пережило чимало важких часів і пертурбацій. Вижило, вистояло! Та головний підсумок — майже 50 тисяч кваліфікованих робітників і молодших спеціалістів, відомих на підприємствах і в установах столиці та регіонів.

Діяльність МВПУ зв’язку високо оцінили прискіпливі представники Європейського фонду освіти. Досвід закладу вивчається не лише в Україні, а й в європейських країнах, зокрема, у Польщі.

Не один рік пішов на те, щоб сьогодні мати 23 модернізовані кабінети, дві лабораторії, 12 майстерень. В училищі є буфет, бібліотека з книжковим фондом 68 тисяч примірників, читальний, спортивний та тренажерний зали, гуртожиток на 192 місця. Але це, так би мовити, традиційний набір активів. Серед новацій — локальна комп’ютерна мережа, що об’єднує майже 350 сучасних комп’ютерів, загальнодоступний Інтернет. На базі училища діє унікальний навчально-виробничий комплекс, яким може похвалитися не кожен університет. В училищі народжуються й успішно діють багато авторських проектів.

МВПУ пропонує своїм вихованцям розмаїту палітру професій сфери —зв’язку, документознавства та інформаційно-комунікаційних технологій, туристичного та готельного бізнесу. За новими програмами учні дістають знання з найсучасніших галузевих технологій, основ економіки та менеджменту, технічної естетики, галузевої екології. Авторські групи педагогічних працівників училища розробили державні стандарти з нових широко профільних професій «оператор телекомунікаційних послуг», «оператор з обробки інформації та програмного забезпечення». Серед пріоритетів — іноземна мова, оволодіння інформаційними технологіями, комп’ютером.

Окрім професійної підготовки, тут дбають про душу кожного учня, його культурний, морально-етичний та естетичний рівень. Благородній справі гуманітарного виховання слугують оркестр «Либідь», дівочий вокальний ансамбль «Перлинки», етнографічна студія «Золоте зерно», аматорський театр «Нова зоря», гурток декоративно-прикладного мистецтва «Соняшник», оркестр ударних інструментів «Киянки». Юні барабанщиці відомі своїми виступами на багатьох сценах, в тому числі Національного палацу мистецтв «Україна». Учні закладу неодноразово здобували призові місця на міських предметних олімпіадах і конкурсах професійної майстерності.

Тут у пошані наш найдорожчий скарб — українське слово, українські звичаї та обряди. Власне, практично кожний масовий захід має яскравий національний відтінок. Серед закоханих у поетичне слово — Марина Рудник, автор цього вірша:

О, рідна мово, чистая кринице!

Всі твою воду кришталеву п’ють,

Й вона в тобі ніколи не скінчиться —

Нові й нові джерела чисті б’ють.

Очолює дружний колектив зв’язківців заслужений працівник освіти України Василь Петрович (на знімку).

«Якими б категоріями ми не намагалися визначити значущість ПТО, —переконаний Василь Сергійович, — я бачу її однією з найважливіших складових людського щастя».

Володимир БУРБАН, журналіст, член Національної спілки письменників України.

Київ.

Фото надане училищем.