У липні ц. р. Верховна Рада України прийняла постанову «Про відзначення 95-ї річниці від дня народження Василя Сухомлинського». Один із рекомендованих заходів нещодавно відбувся в столичному Будинку вчителя, де зібралися представники науково-педагогічної громадськості регіону. Такі урочистості, до речі, пройдуть у Кіровограді, у селищі Павлиші, в якому 22 роки жив і працював у школі великий Учитель.
На урочистому зібранні у Києві, на якому головував президент Національної академії педагогічних наук Василь Кремень, виступила, зокрема, донька талановитого педагога, науковця, письменника Ольга Сухомлинська. Академік НАПН, між іншим, представила присутнім онуку Василя Олександровича Лесю, яка продовжує сімейні традиції на освітянській ниві.
Перед початком зборів його учасники ознайомилися з виставкою «Розвиток творчої особистості дитини», присвяченою знаменній події.
На виставці, яка працюватиме до кінця жовтня ц. р., представлено фото, особисті речі, документи, книги, рукописні твори. Безперечно, її організатори досягли мети, яку ставили перед собою: розкрити концептуальні принципи Василя Олександровича щодо творчого формування особистості дитини за віковим критерієм; відобразити втілення їх у практиці сучасної школи; популяризувати та актуалізувати спадщину вченого як успішний педагогічний проект.
Виставка складається з кількох розділів: «Сторінки життєвого шляху Василя Олександровича Сухомлинського», «Творчий розвиток особистості школярів за віковими групами (дошкілля, молодші школярі, роки отроцтва, юність)», «Розвиток ідей Василя Сухомлинського в сучасній освіті».