Цього року у школи Чернігівщини прибули майже 200 випускників педагогічних закладів. Переважно це «цільовики», які навчалися за направленнями.

Шкіл та учнів за п’ять останніх років стало менше. А тим часом Ніжинський та Чернігівський державні педуніверситети щороку випускають до 1100—1300 молодих педагогів (із заочниками — 1800)!

— Ми працевлаштували цього року лише трьох молодих спеціалістів, — зізнається начальник відділу освіти Семенівської райдержадміністрації Сергій Гузоватий. — Головна проблема в тому, що є невеличкі школи, де педагоги, бува, викладають по п’ять (!) предметів. Там і потрібні молоді фахівці. Але ж випускник педвузу не поїде в село на 5—7 годин. Цього навантаження не вистачає для оплати ставки.

У Леонівці закрили школу, де сім педагогів та сім учнів. Батьки згодилися, щоб їхніх дітей підвозили в Костобобрівську опорну ЗОШ. Тож учителі змушені за вислугою років іти на пенсію або шукати роботу деінде.

У Ріпкинському районі теж бракує учнів, під загрозою закриття п’ять закладів.

— Уже просилися на роботу понад двадцять випускників, — зазначає начальник відділу освіти Ріпкинської РДА Леонід Багмут. — Та реально є тільки вісім вакансій для тих, кого ми направляли на навчання...

У Коропському районі працевлаштували дев’ять молодих фахівців.

...Косачівська школа, в якій навчаються 50 учнів, від Козельця за 50 кілометрів. Сюди дуже рідко заходить автобус, тому молоді педагоги довго не приживалися в селі.

— Нині, щоправда, немає тільки вчителя світової літератури, — повідомила директор Валентина Даниленко. — У колективі 12 вчителів, із них половина молодих. Приїжджі живуть у гуртожитку.

У Прилуках та Чернігові традиційно важко знайти роботу «першачкам». Тому багато міських педагогів уранці біжать на автобус, електричку, щоб доїхати до приміських сіл. Учителька фізики Оксана Редько їздить з обласного центру аж у Ріпкинську гімназію!

Цьогорічна випускниця Чернігівського педуніверситету імені Т. Шевченка Анастасія Коленько, хоч і мешканка обласного центру, та взяла направлення до Краснохутірської школи-інтернату Новгород-Сіверського району. З нею ми зустрілися в управлінні освіти і науки облдержадміністрації, куди вона, стурбована, звернулася, дізнавшись, що в інтернат направлено ще одного випускника-конкурента.

— Проблем не буде, — заспокоїв її директор закладу Анатолій Пушкар. — Нам якраз потрібно два філологи.

Педколектив Сираївської школи Козелецького району вкомплектовано переважно приїжджими педагогами.

— Я живу в райцентрі, — розповіла вчителька англійської мови Наталія Сочивець (на знімку). — Відпрацювала в сільській школі після закінчення університету лише рік. Добре, що нас, козелецьких, підвозить у Сираї шкільний автобус.

...Нині в області працюють 12934 педагоги, з них 2115 — пенсіонери. Звичайно, добре, що вони ще навчають дітей у віддалених селах. Проте факт є фактом — майже 1000 випускникам доводиться шукати роботу не за фахом...

Чернігівська область.

ДО РЕЧІ

Кожен шостий вчитель в Україні — пенсіонер. А останніми роками школи поповнили лише 4,5 відсотка молодих спеціалістів. Про це повідомила експерт Центру політичних студій та аналітики Дар’я Слизьконіс, передає УНН. За даними експерта, у Криму — 23 відсотки вчителів-пенсіонерів, у Дніпропетровській, Луганській, Донецькій, Київській областях — близько 20, у Житомирській — 19. Найбільше їх на Тернопільщині.