Міжнародний студентський форум «Від спільного відпочинку до взаєморозуміння і співробітництва» відбувся в Одесі. Тут на березі Чорного моря, щорічно відпочивають близько тисячі студентів з України, Румунії та інших країн Євросоюзу.
Ініціювали 4-денну акцію учасники проекту ЄС «Міжнародний студентський центр рекреації і туризму: шлях до здоров’я нації (ІSCRT)» MІS ETC-1118.
У форумі, який відбувся під девізом «Спільні кордони. Спільні рішення», взяли участь близько ста студентів і викладачів Одеської політехніки та румунського університету «Штефан чел Маре».
Усі вони підтримують ідею розвитку студентського туризму як одного з чинників євроінтеграційних процесів і створення на березі Чорного моря міжнародного центру відпочинку молоді, зокрема інвалідів.
Ректор Одеського національного політехнічного університету Геннадій Оборський відзначив, що такий міжнародний проект включено до програми Міністерства освіти і науки України «Оздоровлення студентів».
На зустрічі з журналістами керівник проекту ІSCRT Валерій Лебідь розповів, що молодіжний центр створюють на приморській території ОНПУ. Під нього виділено 21,5 гектара землі. «Тут уже відремонтовано 58 студентських котеджів. З 15 вересня розпочинається головний етап будівництва: зведення нового спортивного центру та шести сучасних 2-поверхових будівель для туристів, реконструкція літньої освітньої школи та конференц-холу для зустрічей і дискусій».
Тут студенти різних країн зможуть не тільки разом відпочивати, спілкуватися, а й проводити наукові конференції, працювати над спільними проектами. Усе це сприятиме зближенню дружніх народів, поглибленню діалогу між молоддю Румунії, України та інших країн.
Одеса.
Ректор Одеської політехніки Г. Оборський та проректор румунського університету «Штефан чел Маре» Ш. Пурич (зліва направо) серед учасників форуму.
Фото автора.