За останні три роки кількість дітей-сиріт у регіоні скоротилася на 12 відсотків. Кажуть, це непоганий показник, ураховуючи, що подолання соціального сирітства — дуже тривалий та складний процес, і без мобілізації всіх резервів навряд чи можна розраховувати на успіх. Луганщині у цьому плані є чим поділитися: тут змогли об’єднати зусилля й можливості державних структур, депутатського корпусу, соціально відповідального бізнесу й громадських організацій.
Скажіть, що державі вигідніше: забезпечувати інтернати для сиріт і дітей, позбавлених батьківської опіки, чи допомагати батькові-матері прийомної сім’ї, котрі виховують таких малюків? Очевидно, другий варіант. В області успішно розв’язують непросте завдання — якнайбільше сиріт відправити у родини й дитячі будинки сімейного типу. Сьогодні вже створено 22 ДДСТ, є 192 прийомні родини.
У кожному селі, селищі, місті працюють фахівці, які надають конкретну адресну допомогу проблемним родинам: психологічну, юридичну й матеріальну. Соціальні працівники підтримують ідею щодо ліквідації системи інтернатів і розвитку інституту сім’ї. Але попереджають: по-перше, цей процес затягнеться на довгі роки, а по-друге, цілком відмовитися від шкіл-інтернатів не вдасться.
Скажімо, прийомні батьки беруть на виховання малят, як правило, до п’яти років. Логіка зрозуміла: маленьку дитину можна перевиховати, змінити її характер, звички, поведінку. Десятирічних і старших за віком дітей усиновлюють дуже рідко, коли, наприклад, родичів не можна роз’єднувати. От і виходить, що у таких підлітків шансів потрапити у прийомну родину немає. Єдине розв’язання проблеми — інтернати й дитячі будинки.
Ще один важливий нюанс: не всі інтернатівці мають статус дитини, котру можна усиновити (батьки перебувають у місцях позбавлення волі, за кордоном і таке інше).
Не можна скидати з рахунків нинішню відомчу роз’єднаність. Дії державних відомств, підлеглих Києву, часто доводиться координувати практично в ручному режимі.
Луганськ. 
Довідково
У регіоні офіційно зареєстровано 4800 хлопчиків і дівчаток цієї категорії (півтора відсотка від загальної кількості дитячого населення). Тут функціонує чотири сирітські інтернати й три дитячі будинки. За останні три роки всиновлено 700 малят.
Пропозиція
У Луганську вважають за доцільне передати службам у справах дітей весь комплекс функцій і штатні одиниці працівників, що займаються соціальними питаннями, фінансувати безпосередньо дітей-сиріт, а не інтернати. Це стане мотивацією для можновладців створювати дитячі будинки сімейного типу й соціальні гуртожитки.