Додатковий вихідний отримали одесити другого вересня, в день народження рідного міста. Із цим святом їх привітали, побажавши процвітання та успіхів, Президент України Віктор Янукович і Голова Верховної Ради Володимир Рибак. Утім, перша порадувала земляків маленька одеситочка, котра з’явилася на світ у цей день в одному з міських пологових будинків в одну хвилину на першу ночі. Дівчинка вагою 3 кілограми 440 грамів і ростом 52 сантиметри народилася в сім’ї вчительки Алли Горбатюк.

Із самого ранку сотні тисяч людей вийшли на вулиці, щоб узяти участь у врочистостях, що проходили в історичній частині обласного центру, в житлових масивах Котовського і Таірове. У програмі свята — виставка квітів у парку Перемоги, концерт артистів муніципального оркестру духової музики, що грали в екскурсійному трамвайчику, який курсував вулицями, виступи відомого піаніста Олексія Ботвинова і джазові імпровізації Юрія Кузнєцова.

А ще — міжнародний фестиваль «Зустрічі в Одесі», на якому відомий кінорежисер Єжи Гофман представив свій фільм «Україна».

У гості до одеситів прибули делегації з міст-побратимів. Нинішнього року Південна Пальміра відзначає ювілеї партнерських зв’язків з Олександрією (45 років), містами Лодзь (20), Нінбо (5), Пірей (20), Таганрог (20) і Циндао (20). На Грецькій площі відбувся концерт, присвячений відзначенню цих дат. У ньому взяли участь представники національних діаспор, що проживають у регіоні.

Вони також організували різні конкурси й вікторини, ярмарок, де можна було скуштувати традиційні страви і придбати сувеніри. На виручені тут кошти буде закуплено медичне устаткування для однієї з міських лікарень.

У рамках святкування одеський міський голова Олексій Костусєв вручив нагороди новим почесним громадянам обласного центру — народній артистці України Євгенії Дембській, учаснику визволення міста від німецько-фашистських окупантів Герою Радянського Союзу Григорію Жученку та депутатові міськради Василеві Барабашу.

За багаторічну плідну працю, активну громадську, благодійну, просвітницьку й меценатську діяльність, вагомий особистий внесок у соціально-економічний розвиток регіону народному депутату України, голові підкомітету з питань соціального і правового захисту військовослужбовців і членів їх родин Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки та оборони Сергію Гриневецькому вручено Почесний знак імені Григорія Маразлі І ступеня.

Народний депутат України Сергій Гриневецький з нагородою.

Фото Олега ВЛАДИМИРСЬКОГО.

На одеських вулицях — свято.

Фото В’ячеслава ТЕНЯКОВА.