Квіти, музика, пісні, сльози радості і хвилювання... Традиційний «букет», що розквітне у всіх навчальних закладах країни.
Завтра ми святкуватимемо День знань. Він не буде схожим на попередні, бо (ура!) занять не буде. Так вирішило профільне міністерство, яке рекомендувало провести свято знань «у творчому креативному порядку». Цим, напевне, і запам’ятається 1 вересня дев’ятимільйонній армії дошкільнят, школярів, учнів ПТУ та студентів. Перший дзвоник пролунає, зокрема, для майже півмільйона першокласників, що на 17 тисяч більше, ніж торік.
Напевне, немає сім’ї, яка не проводжатиме цієї неділі в країну знань дітей, онуків, правнуків. На них чекають відремонтовані приміщення та усмішки улюблених педагогів, готових упевнено вести хлопців і дівчат цікавими лабіринтами й шляхами до інтелектуальних вершин.

Чим відрізнятиметься нинішній навчальний рік від попередніх? У школах, зокрема, триватиме впровадження нових стандартів і програм. Скажімо, з’явилися нові предмети — «Сходинки до інформатики» у 2 класі і друга іноземна мова та інформатика — у 5-му. Завершили роботу над Концепцією профільної школи. Амбітні завдання стоять щодо дошкільної освіти: у 2013—2014 роках створити 100 тисяч місць у дитсадках. Міністерство рекомендує керівникам ЗОШ протягом першого семестру не виставляти оцінок п’ятикласникам. Ставиться завдання найближчим часом перевести всіх школярів на навчання в одну зміну. 

ЦифрА

Завтра в регіонах відкриється 11 нових шкіл, ще дві — до кінця року. Після реконструкції та капітальних ремонтів введено в експлуатацію 58 закладів, завершено будівництво окремих добудов в 11 ЗОШ, обладнано 1674 внутрішні санвузли, відремонтовано 2918 спортзалів, 4132 харчоблоки, що значно більше запланованого.

А тим Часом

ЮНЕСКО стурбоване тим, що діти не навчаються. Як мінімум половина із 57 мільйонів дітей, не охоплених шкільною освітою, живуть у країнах-учасниках конфліктів.

Про це йдеться у Всесвітній доповіді ЮНЕСКО з моніторингу «Освіта для всіх».

Загалом кількість дітей, які не відвідують школу, скоротилася у світі з 60 мільйонів 2008 року до 57 мільйонів 2011-го.

«Освіта рідко фігурує в оцінках збитків, завданих конфліктом, — заявила Генеральний директор ЮНЕСКО Ірина Бокова, — Міжнародна увага і повідомлення ЗМІ неминуче зосереджуються на безпосередніх проявах людських страждань, а не на прихованих витратах і тривалих наслідках насильства. Однак цей збиток ніде так не відчувається, як у сфері освіти. У багатьох найбідніших країнах збройні конфлікти призводять до краху не тільки шкільної інфраструктури, а й надій і прагнень цілого покоління дітей».