Десять випадків ботулізму зафіксовано на Дніпропетровщині цього року. І щоразу причиною захворювання була в’ялена риба, приготовлена в домашніх умовах або куплена на стихійних ринках, повідомила лікар з гігієни харчування головного управління держсанепідемслужби в області Тетяна Гергель.
— Ми уже вкотре просимо мешканців уникати покупок на стихійних ринках. Це може бути смертельно небезпечно, — наголосила медик.
А поставити ефективний бар’єр покликаний зареєстрований у Верховній Раді законопроект про посилення відповідальності за виробництво харчових продуктів, що становлять загрозу для здоров’я або життя людини.
Тепер, якщо вживання небезпечних харчових продуктів призведе до легких негативних наслідків хоча б в однієї людини, виробникам загрожує штраф у розмірі 3825—6375 гривень або виправні роботи — до року. А якщо шкода здоров’ю буде істотніша, винуватців можуть покарати виправними роботами терміном до двох років або тюремним терміном до п’яти років. Смерть потерпілого загрожує вже десятирічним терміном.
— Такий захід необхідний, оскільки в Україні ця проблема досить поширена, — прокоментувала адвокат Юлія Сегеда. — Я вела кілька справ у суді, коли діти отруїлися неякісними продуктами, купленими в магазинах. Але довести те, що сталося, дуже важко.
Юрист радить споживачам певний час зберігати чек, а також упаковку продукту.