Зміни до деяких законів щодо відмови від політики позаблоковості підтримала конституційна більшість — 303 народні депутати
Ранкове засідання 23 грудня
Міністр закордонних справ Павло Клімкін, представляючи законопроект, наголосив, що в умовах здійснення агресії цей закон відкриває нові механізми та форми захисту інтересів України, а також нове бачення ситуації для наших євроатлантичних партнерів.
Доленосним рішенням назвав скасування позаблокового статусу автор альтернативного законопроекту Борис Тарасюк («Батьківщина»). Він заявив, що проголошення попередньою владою позаблоковості було злочином проти держави і що задля забезпечення національної безпеки та оборони маємо користуватися колективною системою безпеки, якою є НАТО. Водночас Іван Вінник (Блок Петра Порошенка) наголосив: доки ми не реформуємо наші Збройні Сили та економіку, ніхто нас не запросить ані до НАТО, ані до Євросоюзу.
 За пропозицію комітету — підтримати президентський законопроект про скасування позаблокового статусу нашої держави у першому читанні та в цілому — проголосувала конституційна більшість, 303 депутати. Сесійна зала привітала це рішення, аплодуючи стоячи. Пізніше про підтримання закону заявили ще декілька народних депутатів.
Тим часом проект закону про Держбюджет-2015 та зміни до 46 законів, спрямовані на наповнення його доходної частини, було внесено до парламенту лише о шостій ранку. А деякі документи роздавали депутатам прямо у сесійній залі. 
Тож часу для ознайомлення із законодавчими ініціативами уряду у народних обранців було обмаль. З цього розпочав свій виступ  лідер фракції Блоку Петра Порошенка Юрій Луценко. Парламентарій заявив, що у поданому урядом проекті Держбюджету-2015 не враховано дуже важливі домовленості, яких було досягнуто між депутатами та Кабміном. Зокрема, знову зберігається ідея нульового декларування і оподаткування з перевищення видатків над доходами. Фракція Блоку Петра Порошенка наполягала на ретельному обговоренні проекту бюджету. «Треба прийняти продуманий бюджет країни, який реально розпочне реформи не з бідних, а з багатих», — наголосив Юрій Луценко.
Фракція «Самопоміч» підтримала позицію Блоку Петра Порошенка щодо чіткого дотримання процедури розгляду законопроекту. Лідер фракції Олег Березюк запропонував у вівторок не голосувати за бюджет, а спочатку розглянути зміни до Податкового, Бюджетного кодексів та інших законів, які впливатимуть на формування державного кошторису. «Таке враження, що Кабмін не почув спільних домовленостей, зокрема, у ставленні до місцевого самоврядування — вилучено норму про два дні проведення Держказначейством для захищених статей бюджету і п’ять днів про фінансування незахищених статей», — сказав О. Березюк. Фракція «Самопоміч» домагалася розпочати розгляд бюджету лише після його розгляду в депутатських фракціях та парламентських комітетах.
Депутатська група «Економічний розвиток» виступила з ініціативою утворити ТСК з питань розслідування обставин і причин безпідставних відключень електроенергії. Бо такі відключення, за словами депутата Олега Кулініча, вже стали методом тиску на бізнес і джерелом корупції. Депутатська група вимагала запровадити справедливі тимчасові графіки відключення електроенергії та завчасне інформування населення, безперебійне постачання світла до соціальних об’єктів.
Ігор Єремеєв (депутатська група «Воля народу») запропонував заслухати на засіданні парламенту інформацію НБУ про курс гривні до долара в наступному році, а також звіт керівництва АТО.
У проекті бюджету закладено зменшення на 27 мільярдів гривень соціальних видатків і збільшення на 53 мільярди податкового навантаження на реальний сектор економіки — заявив лідер фракції Опозиційного блоку Юрій Бойко. За його словами, якщо зупинити контрабанду бензину на одеській митниці, можна отримати такі самі кошти, які пропонується отримати за рахунок скорочення соціальних витрат. «Увесь проект бюджету написаний під диктовку МВФ, а, як засвідчує досвід інших країн, після виконання вимог МВФ ситуація в цих країнах погіршилася», — стверджував опозиціонер.
Лідер фракції «Батьківщина» Юлія Тимошенко заявила, що наступний рік має стати не роком виживання, а роком реформ, стабілізації економіки та євроінтеграції. Позиція фракції — розвиток економіки, децентралізація, не перетворювати бюджет і стратегії реформ на наступний рік на кулуарні підковдрові рішення. Ю. Тимошенко запропонувала у четвер прийняти бюджет у першому читанні, провести громадські слухання та опрацювати документ у комітетах і наступного вівторка прийняти у другому читанні та в цілому.
«Прозорість треба починати з себе», — заявив лідер Радикальної партії Олег Ляшко і запропонував увімкнути трансляцію сесії на площу перед парламентом для мітингувальників. Фракція Радикальної партії також вимагала звіту в парламенті Голови НБУ. О. Ляшко підкреслив, що кошторис наступного року має бути бюджетом розвитку, спрямованим на розвиток економіки, створення робочих місць, зростання добробуту, а не кошиком заради отримання кредитів МВФ.
Польовий командир Юрій Береза («Народний фронт») закликав колег-депутатів не оголошувати перерви, а працювати над бюджетом, щоб нарешті його прийняти. Парламентарій звернув увагу на те, що в новому бюджеті вперше на фінансування Збройних Сил виділяється значна сума — 86 мільярдів гривень. «І головне, щоб ці гроші дійшли до військових, оборонної промисловості, — підкреслив Ю. Береза. — Прийняття бюджету необхідно, як би там і що не було. Не достатньо буде 24 години на добу — додамо ще годину і будемо працювати».
Підсумовуючи дискусію, Голова Верховної Ради Володимир Гройсман закликав колег по коаліції перейти від критики до роботи. Глава парламенту наголосив, що перед депутатами — надзвичайна відповідальність за прийняття рішень, адже саме від них залежатиме, як житимуть люди завтра, як зупинити військовий конфлікт. В. Гройсман наголосив, що бюджет потрібен країні, оскільки він забезпечить фінансування армії, прийняття місцевих бюджетів, а показники головного фінансового документа ще можна відкорегувати. Він зауважив, що сьогодні бюджет має бути не прийнятий, а презентований. «Зволікання, переноси, не приймати — це означає увійти у новий рік по одній дванадцятій, що матиме дуже негативні наслідки. Тому — лише працювати, працювати, працювати», — заявив Голова Верховної Ради.
Під час розгляду у другому читанні проекту закону про внесення змін до Закону «Про Раду національної безпеки і оборони України», внесеного Президентом України як невідкладний, у сесійній залі виникла гостра дискусія. Голова Комітету з питань національної безпеки та оборони Сергій Пашинський відзначив: чинна редакція закону прийнята у 1998 році, а нині ми живемо за іншою Конституцією та в інших реаліях. Тому змінами до закону пропонується привести чинний закон у відповідність до Конституції та законодавства і посилити функції РНБО. Однак під час обговорення поправок до закону деякі депутати застерігали, що за новим законом Радбез набуде невластивих їй за Конституцією повноважень. Юрій-Богдан Шухевич (Радикальна партія) заявив, що фактично створюється ще одна виконавча гілка влади. Олена Сотник («Самопоміч») звернула увагу на те, що в законі закладено розширення функцій РНБО за контролем виконавчої влади у будь-яких питаннях, навіть якщо вони не становлять загрози національній безпеці. 
Перший заступник Голови Верховної Ради, екс-секретар РНБО Андрій Парубій закликав депутатів підтримати закон у цілому. «Сьогодні в час війни, не надавши більше повноважень РНБО, ми ставимо під загрозу нашу безпеку і оборону, перед нами стоять надзвичайні виклики — повернення Криму і Донбасу».
Юрій Луценко (БПП) нагадав, що Президент вимагає посилення ролі РНБО як Верховний Головнокомандувач і перетворює Раду нацбезпеки на потужний орган, який виконуватиме функції ставки Верховного Головнокомандувача.
Голова Верховної Ради закликав депутатів підтримати президентський законопроект у другому читанні та в цілому. «Маємо об’єднатися довкола питань боротьби з корупцією, боротьби на фронті», — підкреслив Володимир Гройсман. Із першої спроби за законопроект проголосували 223 депутати. Не пройшла і пропозиція глави парламенту повернутися до голосування за законопроект. Зрештою, обранці відправили законопроект до профільного комітету на повторне друге читання (302 «за»).
Під час перерви у кабінеті глави парламенту відбулася нарада за участю представників коаліції та Прем’єр-міністра щодо розгляду проекту закону про Держбюджет-2015.
Після перерви народні депутати Іван Крулько («Батьківщина») та Ігор Мосійчук (Радикальна партія Олега Ляшка) принесли до сесійної зали парламенту «Вогонь миру». Його депутатам передали українські пластуни, щоб цей символічний вогонь благословляв вищий законодавчий орган на рішення, які нині вкрай потрібні Україні. Парламентарії передали «Вогонь миру» Голові Верховної Ради.
Потім обранці проголосували за продовження ранкового пленарного засідання до завершення розгляду запланованих питань. 
Міністр фінансів Наталія Яресько презентувала урядовий проект Держбюджету та законопроекти, спрямовані на наповнення його доходної частини. За її словами, реформаторські закони спрямовані на бюджетну децентралізацію, детінізацію економіки і встановлення одних правил для всіх. Міністр запевнила, що уряд знайшов компроміс між дотриманням вимог Коаліційної угоди та вимогами міжнародних партнерів.
Зміни до Бюджетного кодексу, підкреслила міністр фінансів, закладають нову систему міжбюджетних відносин і паростки децентралізації, надають нові повноваження місцевим громадам. Зокрема, місцевим бюджетам залишатиметься 100 відсотків держмита, податку на нерухоме майно, частина ПДВ.
У проекті Держбюджету-2015 прогнозний показник падіння ВВП — 4,3 відсотка, інфляції — 13 відсотків. Видатки на оборону і безпеку зростуть на 82,9 млрд. грн. Буде збережено пільги на оплату комунальних послуг для 5,5 млн. осіб, стипендії для студентів вищих та середніх спеціальних навчальних закладів, норми для наповнюваності класів у середніх школах, допомогу для малозабезпечених осіб. Водночас 2,6 млрд. грн. закладено на фінансування пільг для учасників АТО.
Щодо курсу національної валюти, міністр фінансів зауважила, що уряд досі не отримав офіційних прогнозів від НБУ. Тож під час розробки бюджету використовували середній прогнозний курс — 17 гривень за долар США.
Міністр соціальної політики Павло Розенко представив законопроект щодо реформування загальнообов’язкового соціального страхування та легалізації фонду заробітної плати. Він повідомив, що бюджетна дотація Пенсійному фонду наступного року становитиме 90 млрд. грн. Вони потрібні лише для того, щоб зберегти і вчасно виплачувати пенсії в нинішніх розмірах. Бо хоч невеличке збільшення пенсій одразу призводить до автоматичного зростання дефіциту Пенсійного фонду. На думку міністра, з цієї ситуації є два виходи — або підвищити пенсійний вік і стаж на 10 років, обрізати права працюючих пенсіонерів, або легалізувати тіньовий ринок праці. Уряд вирішив піти другим шляхом.
Окрім того, уряд запропонував шляхи реформування фондів соціального страхування та трудового законодавства, зміну системи нарахування пенсій державним службовцям, нарахування пенсій усім працюючим за єдиною формулою, перерахунок спеціальних пенсій, що, за розрахунками, дасть змогу зекономити 32 мільярди гривень.
Міністр економічного розвитку і торгівлі Айварас Абромавічус представив пакет законодавчих актів щодо дерегуляції економіки і спрощення ведення бізнесу в країні.
Народні депутати висловили багато зауважень до презентованого урядом проекту бюджету. Парламентарії також наголошували на потребі детального розгляду та обговорення бюджету, дотримання всіх регламентних процедур.
Парламент затвердив постанову про процедуру розгляду проекту Держбюджету на 2015 рік. У середу, 24 грудня, депутати працюватимуть над проектом державного кошторису в комітетах. У четвер, 25 грудня, парламент планує на пленарному засіданні прийняти законопроект за основу і далі опрацьовувати його у комітетах. Якщо знадобиться, навіть і цілодобово.
Уряд наполягав включити до порядку денного законопроект щодо легалізації грального бізнесу, що може збільшити доходи до державної скарбниці, однак це викликало збурення у сесійній залі. Голова Комітету з питань боротьби з корупцією Єгор Соболєв («Самопоміч») запропонував створити робочу групу для опрацювання узгодженого законопроекту щодо грального бізнесу, цю ініціативу підтримав Голова Верховної Ради і дав відповідне доручення.
На початку пленарного засідання склав присягу народного депутата України Олександр Ревега, обраний в одномандатному окрузі № 63.
Допоки депутати засідали в парламенті, під його стінами вирував велелюдний мітинг за участю представників профспілок, підприємств із різних регіонів, партії «Воля», ВО «Свобода» та інших політичних сил, позичальників, вкладників банків. Мітингувальники вимагали не скорочувати соціальні видатки, а проводити реформи, спрямовані на розвиток економіки. Вони навіть намагалися прорватися до парламенту, але їх зупинили правоохоронці. А організатори акції протесту назвали це провокаціями.
Факт
У проекті закону про Державний бюджет України на 2015 рік Кабінет Міністрів України пропонує закласти доходи — 475 млрд. грн., витрати — 527 млрд. грн. Граничний обсяг дефіциту бюджету — 63,7 млн. грн.
Дослівно
Прем’єр-міністр Арсеній ЯЦЕНЮК:
— Ми нині вишукуємо кошти, щоб держава не була визнана неплатоспроможною. Будь-які додаткові кошти, які будуть знайдені, спрямовуватимуться на соціальні потреби. Але є одна проблема — грошей немає. Сьогодні головне — забезпечити фінансування Збройних Сил України.
 
Павло Кишкар («Самопоміч»).
На передньому плані: міністр фінансів України Наталія Яресько, Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк.
Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.
Юрій Луценко.
Олег Березюк.
Юлія Тимошенко.
Олег Ляшко.
Юрій Береза.
Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.