Капітальні ремонти в загальноосвітніх навчальних закладах України практично завершено. Про це вчора під час підсумкової колегії МОН заявив міністр освіти і науки України Дмитро Табачник.
За словами чиновника, цього року відремонтовано  значно більше харчоблоків, аніж було заплановано — 4132, спортзалів — 2918, обладнано 1674 теплих туалетів. Однак «повністю проблема облаштованості теплих туалетів буде вирішена вже наступного року», — пообіцяв міністр.
А нині підготовка до опалювального сезону в українських школах іде згідно з графіком. У котельні вже завезено понад 65 відсотків від необхідної кількості палива. До того ж, як поінформував Дмитро Табачник, системи опалення відремонтовано на більш як 99 відсотків від запланованого. А до настання холодів упорядкують дахи навчальних закладів.
Глава профільного відомства запевнив: майже 100% учнів 1—4 класів будуть забезпечені безплатним харчуванням.
Утім, на колегії говорили не тільки про «хліб насущний». Дмитро Табачник відрапортував і про успіхи нововведень до шкільної програми, які пройшли апробацію торік. Він заявив, що прогнози скептиків щодо введення вивчення іноземної мови з першого класу не виправдалися. «Можна сказати, що початкова школа досить успішно перейшла на новий державний стандарт початкової загальної освіти в перших класах і готова до впровадження в других», — сказав міністр. І вже з 1 вересня цього року на другокласників чекають нові програми. Зокрема, знайомство з інформаційно-комунікаційними технологіями — вивчення предмета «Сходинки до інформатики», передає Укрінформ.
Міністр зазначив, що п’ятикласники під час вибору другої іноземної мови в цьому навчальному році віддали перевагу німецькій і російській.
Так, за його словами, 52% п’ятикласників вибрали німецьку мову, понад 20% — російську, 14% — французьку, 1,6% — польську, 1,5% — іспанську. Йдеться про тих школярів, які англійську вивчають як основну.
Дмитро Табачник уважає, що вивчення другої іноземної мови в школах — це «жива практика» більшості європейських країн. Мовляв, ці знання розширюють можливості майбутнього випускника.
 
ТИМ ЧАСОМ
 
У школах Чернівців з вересня цього року запровадять уроки плавання. Восени та взимку учні навчатимуться в басейні «Лагуна», а навесні займатимуться плаванням на території розважального комплексу «Аква-Плюс» в селі Кам’яна Сторожинецького району. Як зазначив заступник начальника управління освіти Чернівецької міської ради Георгій Олійник, уроки плавання викладатимуть у школах з п’ятого класу, повідомляє наш власкор Сергій СУЛИМА.