Хоча цьогорічна вступна кампанія офіційно фінішує 25 серпня, битва за так звані бюджетні місця (тобто ті, що оплачує держава) уже завершилася. Підсумками змагань абітурієнтів учора під час прес-конференції поділився міністр освіти та науки Дмитро Табачник. Передусім він підкреслив, що більшість студентів навчатимуться безплатно. 109 тисяч зі 140 здобуватимуть диплом бакалавра за рахунок бюджету. «Цього року вперше всі накази про зарахування студентів виготовляла згідно з рейтинговим балом Єдина електронна база з питань освіти. Тож у цьому сегменті немає жодної шпаринки для зловживань», — запевнив міністр.
Особливістю цьогорічної вступної кампанії стала орієнтація на інженерно-технічні спеціальності. Ще навесні Міністерство освіти та науки оголосило про збільшення держзамовлення на ці напрями. Результат — кількість охочих стати «технарями» справді зросла. Це підтверджує і той факт, що Київський політехнічний інститут, «Львівська політехніка» і Національний авіаційний університет увійшли до п’ятірки вузів, які отримали найбільше у країні заяв на вступ. До речі, лідером у цьому рейтингу став Київський національний університет імені Тараса Шевченка, в якому виявили бажання навчатися близько 52 тисяч осіб.
Водночас, як відомо, якщо на одні спеціальності запит зростає, то на інші — знижується. «Зважаючи на ситуацію на ринку праці, було зменшено держзамовлення на такі спеціальності, як: журналістика та інформація, право, менеджмент, менеджмент і адміністрування, економіка та підприємництво, а також міжнародні відносини», — заявив Дмитро Табачник.
Утім, процес подачі документів виявив не лише популярні й непопулярні спеціальності, а й вузи. Так, учора міністр розповів про те, що, з’ясовується, у країні п’ять навчальних закладів не отримали жодної заяви на вступ! З таким «нульовим» результатом кампанію завершили ТОВ «Поліцейська фінансово-правова академія», Приватний вищий навчальний заклад «Міжрегіональна академія бізнесу та права імені Н. Кручиніної», Південнослов’янський інститут вищого навчального закладу «Київський славістичний університет», коледж «Слов’яно-грецький колегіум» ВНЗ «Київський славістичний університет» і Севастопольський економіко-правовий коледж приватного ВНЗ «Кримський інститут економіки та господарського права». За словами Дмитра Табачника, уже найближчим часом їхню діяльність перевірить Державна інспекція навчальних закладів. У разі, якщо ревізори викриють якісь порушення, то справи цих, так би мовити, «непопулярних освітніх осередків» розглядатиме Державна акредитаційна комісія, яка може відкликати їхні ліцензії.