Лічені дні залишаються до 1 вересня, і найбільше сьогодні хвилюються батьки першокласників. Що зробити, щоб їхнє чадо без страху перетнуло шкільний поріг та мало успіхи у навчанні, вчора у Києві під час прес-конференції розповідала психолог, письменник, кандидат психологічних наук Неллі Верховська.

Якщо дитина у 5—6 років не вміє писати — це нормально 

Перше, що вона радить батькам, — у жодному разі не ростити з малюка вундеркінда. «Дослідження свідчать, що певні структури мозку та деякі м’язи руки, що відповідають за письмо, у нас формуються в середньому до 7 років. Якщо дитина у 5—6 років не вміє писати — це нормально! Якщо ж вона у такому віці блискуче справляється зі шкільними завданнями — це випередження розвитку. Тому я б хотіла закликати батьків та вчителів передусім оволодіти психологічною грамотою, яка допоможе дитині адаптуватися у нове середовище, а не навантажувати їх знаннями», — застерігає психолог.

Оволодіти психологічною грамотою Неллі Верховська радить у формі гри. Наприклад, пограти з дочкою чи сином у вчителя й учня: пояснити, як починається і закінчується урок, що відбувається під час навчання. Також, наголошує психолог, дуже важливо вчасно зрозуміти, які у вашої дитини є здібності, і розвивати їх. «Одній більше подобається малювати, іншій — вчити вірші. Потрібно це підмітити, і заохочувати малюка цим займатися. Нехай він відчує, що молодець у якісь справі, тоді у нього не виникатиме бажання самостверджуватися на комусь», — вважає фахівець.

Познайомтеся з учителем і однокласниками

Утім, такі глобальні поради стосуються не стільки останніх днів перед школою, скільки взагалі ставлення батьків до своїх дітей. Щодо нинішнього «часу ікс», то психолог радить познайомити майбутнього першачка зі школою. Сходити туди разом, оглянути клас, коридори, вивчити дорогу, щоб похід до школи не здавався страшною мандрівкою у невідоме.

Також Неллі Верховська радить познайомити дитину з вчителькою, а в ідеалі — ще й з однокласниками: «У деяких школах такі зустрічі проводять, але батьки їх часто ігнорують, чого робити зовсім не варто». Не зайвим буде у ці останні дні й змінювати режим дня дитини — піднімати раніше, розповідати, знову-таки в ігровій формі, про розклад дня.

Жах тривожної мами

Однак найгірше, що можуть зробити батьки, — це передати малечі свої страхи й переживання. «Є такий сорт батьків, як тривожні матері. Вони своїм жахом перед шкільними зборами формують у дітей таке ж ставлення, — каже психолог. — Не треба ганяти магазином з вимогою знайти потрібний розмір піджака. Це налякає дитину. Краще розкажіть, що збираєтеся купити дивовижні речі».

А загалом, головне у підготовці до школи — це зацікавити дитину піти у перший клас, а не налякати її відповідальністю, оцінками, новою роллю учня. Ключ до цього — гра та уважне ставлення до дитини.