Понад 30 середньовічних лицарів зійшлися на арені в Білгород-Дністровському Одеської області (на знімку). Тут, у прадавній фортеці, відбувся міжнародний чемпіонат з історичного фехтування «Кубок Співдружності-2013» — черговий етап серії турнірів «Сталева ліга-2013».

Бійці-учасники приїхали на турнір з України, Росії, Молдови, Білорусі та Ізраїлю. Окремою командою були представлені одесити. Цікаво, що в змаганнях брали участь і дівчата. Для них програму турніру трохи полегшили: в ній була відсутня номінація «полуторний меч» — важка зброя, що вимагає серйозної фізичної підготовки.

Більшість «лицарів» віддали перевагу західноєвропейській зброї та обладункам, оптимальним за вагою й надійністю, але були й аматори давньоруських і давньосхідних. Усі ці атрибути виготовляють у спеціальних ковальських майстернях, і вартість, приміром, меча — від 800 гривень, шоломів — від 1200, а усе вбрання може коштувати приблизно 5—7 тисяч гривень.

Лицарські турніри — дуже ефектне видовище, з кожним роком вони привертають увагу дедалі більшої кількості учасників та глядачів, здобувають розмах і вельми сприяють зростанню популярності Одеського регіону.

Абсолютним чемпіоном Кубка Співдружності став москвич Олександр Надєждін із клубу «Буян». Він переміг у трьох (із чотирьох) номінаціях. Серед дівчат поза конкуренцією була росіянка Катя Денисова.

Одеська область.

Фото Анатолія ВАКУЛЕНКА.