Тема фальсифікованих медичних препаратів актуальна не лише для України. Рік тому спеціальним рішенням ВООЗ була створена відкрита робоча група, що вивчає проблеми фальсифікованих, неякісних і неправдиво маркованих препаратів у всьому світі.
— Україна належить до країн із жорсткою регуляторною політикою у сфері якості лікарських препаратів. У нашій країні виявляється менше 1% від загального обсягу неякісних медпрепаратів, — каже перший заступник голови Держлікслужби Інна Демченко. — Ми першими ратифікували конвенцію Медікрайм для запобігання потраплянню на ринок неякісної й несертифікованої медичної продукції.
За словами представника Держлікслужби, у нашій країні найчастіше підробляють препарати — лідери публічних рекламних кампаній. Ідеться про амізон, мукалтін, фестал, мезим, екстракт валеріани, бісопролол, нош-пу тощо. А нещодавно вперше виявлено у Львові на складах фальсифікат препаратів, призначених для зниження тиску. Можливо, це реакція чорного ринку ліків на проект МОЗу, пов’язаний із профілактикою гіпертонії.
Всесвітня організація охорони здоров’я вважає, що одна з основних причин фальсифікату ліків — недотримання належних практик виробництва, дистрибуції, зберігання медпрепаратів.
Павло Петренко, народний депутат, член тимчасової парламентської комісії з розслідування діяльності МОЗу, повідомив, що за даними Генпрокуратури, лише минулого року третина з 685 зареєстрованих препаратів не підтвердили умови виробництва відповідно до вимог виробничої практики. Але їх продовжують реалізовувати в українських аптеках.
На думку депутата, у країні діє надто складна структура регуляторних органів, які погано взаємодіють між собою. Приміром, Держлікслужба виявляє неякісні препарати і своїм розпорядженням припиняє їх обіг на ринку. Матеріали передаються до МОЗу, а там часто жодним чином не реагують на ситуацію — порушника не позбавляють ліцензії й реєстрації, а його продукцію продовжують продавати в аптечній мережі.
— Ми зробили запит у МОЗ і з’ясували, що є препарати, які не відповідають стандартам належної виробничої практики, і при цьому закупляються за державний кошт, — заявив народний депутат.
На його думку, необхідно, щоб один орган відповідав за якість препаратів і за необхідності мав повноваження вилучити їх з обігу.
Віктор Чумак, радник міністра охорони здоров’я України, упевнений, що проблема лікарського фальсифікату створена штучно. 2007 року призначена Азаровим урядова комісія встановила: проблеми якості медпрепаратів в Україні немає. Натомість існує серйозна проблема неправильного застосування ліків. Мовляв, «люди страждають від ліків не тому, що вони неякісні, а тому, що їх не правильно застосовують». А фальсифікат належить до сфери економіки й конкуренції фармкомпаній, а не безпеки пацієнтів.
Представникові МОЗу парирував народний депутат Анатолій Дирів, який очолює тимчасову слідчу комісію з розслідування порушень законодавства України з боку Міністерства охорони здоров’я. Він згадав летальні випадки, до яких призвела імунопрофілактика неякісними або простроченими вакцинами, закупленими за державний кошт...
— Якщо порівняти легальний і нелегальний обіг лікарських засобів, то одержимо Слона й Моську. І в легальному обігу великі проблеми: препарати закупляються за держрахунок і генерики реєструють раніше, ніж на ринку з’являться оригінальні препарати, — коментує ситуацію Євген Найштетік, віце-президент Ради з захисту прав і безпеки пацієнтів.
Він звернув увагу на те, що контрафакт, фальсифікат, підробка — різні дефініції. Однак у тих нормах, які підписані й ратифіковані в Україні, ці поняття зводяться, по суті, до одного. Це і той продукт, який виготовлено з порушенням прав інтелектуальної власності.