У комітетах Верховної Ради
 
Комітет Верховної Ради з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності протягом другої сесії провів вісім засідань, на яких розглянуто 144 питання. З опрацьованих у комітеті документів парламент ухвалив чотири закони, прийняв за основу та повернув на доопрацювання по два законопроекти, відхилив — 19. Підготовлено до розгляду в першому читанні — 57 проектів законів, у другому читанні — шість.
Зокрема, внесено зміни до статті 2631 Кримінального кодексу, якими імплементовано в національне законодавство положення Протоколу проти незаконного виготовлення та обігу вогнепальної зброї, її складових частин і компонентів, а також боєприпасів до неї, котрий доповнює Конвенцію ООН проти транснаціональної організованої злочинності. Також встановлено кримінальну відповідальність за фальсифікацію, незаконне видалення або зміну маркування вогнепальної зброї.
Із внесенням змін до деяких законодавчих актів щодо приведення національного законодавства у відповідність із стандартами Кримінальної конвенції про боротьбу з корупцією виконано рекомендації, надані Україні групою держав Ради Європи проти корупції (GRECO).
А необхідність ухвалення закону «Про внесення змін до Кримінального та Кримінального процесуального кодексів України» була обумовлена потребою приведення норм чинного законодавства у відповідність до положень Кримінальної конвенції про боротьбу з корупцією (ETS 173), ратифікованою Верховною Радою 18 жовтня 2006 року, а також реалізацією заходів, передбачених Планом дій щодо лібералізації Європейським Союзом візового режиму для України.
Законом «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо виконання Плану дій щодо лібералізації Європейським Союзом візового режиму для України стосовно відповідальності юридичних осіб)» запроваджено квазі-кримінальну відповідальність — застосування адміністративних санкцій (штрафи, конфіскація майна та ліквідація юридичної особи), але за правилами кримінального провадження. Також закріплено ознаки вчинення злочину в інтересах юридичної особи та удосконалено процедуру застосовування заходів кримінально-правового характеру, зокрема, встановлено обов’язок слідчого, прокурора письмово повідомляти юридичну особу після внесення відомостей про неї до Єдиного реєстру досудових розслідувань, розмежовано права та обов’язки її представника під час здійснення провадження.
Прийняття закону дало змогу виконати рекомендації GRECO та взяті Україною міжнародні зобов’язання щодо встановлення відповідальності юридичних осіб.
Актуальним у діяльності комітету залишаються питання гуманізації системи кримінальної юстиції шляхом запровадження системи пробації та реалізація положень Кримінального процесуального кодексу щодо запровадження кримінальних проступків.
Інформаційне управління Верховної Ради.