Комітет Верховної Ради з питань державного будівництва та місцевого самоврядування планує під час третьої сесії парламенту сьомого скликання розглянути понад сто законодавчих документів.
Зокрема, до розгляду в другому читанні готуватиметься законопроект про внесення змін до деяких законів щодо участі громадськості у формуванні та реалізації державної політики, вирішенні питань місцевого значення (реєстр. №0866).
 Документом пропонується встановити, що для забезпечення ефективної взаємодії з громадськістю органи місцевого самоврядування та місцеві державні адміністрації мають проводити консультації з суспільством та систематично інформувати про свою діяльність.
Законопроект також містить норму, відповідно до якої питання, що стосуються трудових відносин або соціального захисту громадян, мають розглядатися органами місцевого самоврядування з урахуванням пропозицій професійних спілок та їх об’єднань.
Крім того, згідно з проектом, місцеві державні адміністрації мають проводити роз’яснювальну роботу щодо цілей, змісту і порядку реалізації державної політики на місцевому рівні та наявних проблем у сферах суспільного життя адміністративно-територіальної одиниці, шляхів їх розв’язання, визначення пріоритетів і перспектив розвитку. А ще повинні здійснювати моніторинг громадської думки та повідомлень у засобах масової інформації, що стосуються їхньої діяльності, реагувати на критичні зауваження.
Комітет планує також підготувати до другого читання законопроект про внесення змін до деяких законів у зв’язку з прийняттям Закону «Про державну службу» (реєстр. №0871), яким, зокрема, пропонується визначити особливості дисциплінарної відповідальності працівників дипломатичної служби, підстави припинення служби тощо.
Заплановано розгляд законопроектів у порядку їх підготовки до першого читання та низки постанов про призначення місцевих виборів, проведення виїзних засідань комітету, комітетських слухань та круглих столів із актуальних питань.
Інформаційне управління Верховної Ради.