В Іллічівському морському порту на вимогу одеських правоохоронців 29 липня було заарештовано судно «Faіna», за яким тягнеться шлейф міжнародного скандалу. Через нього українські моряки опинилися заручниками в лівійському порту Бенгазі.
17 липня в Лівії озброєні люди захопили інше судно з українським екіпажем цього самого власника. За інформацією ЗМІ, все почалося з того, що посередники-йорданці купили в Гонконзі близько 600 автомашин «Kіa» і «Hyundaі» і продали їх українській фірмі. Паралельно ці самі авто вони продали лівійським клієнтам, які здійснили стовідсоткову передоплату. Однак товар замість Бенгазі прийшов до Іллічівська. Після цього ошукані лівійці вирішили захопити перше українське судно, яке трапиться їм на шляху, і вимагати повернути або гроші, або автомобілі.
Затримане в нашому порту судно «Faіna» заарештовано разом з вантажем автомобілів. Розслідуванням справи займається Генеральна прокуратура України.
Судно відоме світу через події 2008 року — у вересні його захопили сомалійські пірати. На борту тоді було 17 громадян України, троє — Росії та один — Латвії.
Одеська область.