У комітетах Верховної Ради
Члени Комітету з питань науки і освіти підтримали проект закону про внесення змін до статті 24-1 Бюджетного кодексу України (щодо спрямування коштів Державного фонду регіонального розвитку на будівництво, реконструкцію, капітальний ремонт шкіл, дитячих садків, закладів позашкільної освіти, спортивних майданчиків).
Представляючи законопроект на засіданні комітету, його автор Лілія Гриневич підкреслила, що в занедбаному стані залишаються позашкільні заклади, потребують оновлення приміщення шкіл. «Місцеві органи самоврядування не мають достатньо коштів для виконання ремонтних робіт. Тому необхідно терміново надати їм можливість використовувати кошти з Державного фонду регіонального розвитку», — наполягає народний депутат України.
На її думку, прийняття проекту закону та реалізація його положень сприятиме будівництву нових та збереженню наявних освітніх об’єктів. А це, в свою чергу, сприятиме створенню нових робочих місць, підвищенню престижу професії педагога, поліпшенню якості освіти тощо.
Вл. інф.
***
Комітет з питань науки і освіти підтримав проект закону про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо переведення економіки України на інноваційну модель розвитку). Зокрема, законопроектом пропонується закріпити спеціальний режим оподаткування суб’єктів інноваційної діяльності.
За словами авторів законодавчої ініціативи, прийняття документа дасть змогу нормативно закріпити перехід економіки України на інноваційну модель розвитку; забезпечити системне впровадження новітніх технологій у виробничий процес; підвищити продуктивність національного виробництва і створити привабливі інвестиційні умови для іноземних інвесторів; усунути диспропорції регіонального та галузевого економічного розвитку; запровадити ефективну систему венчурного фінансування; забезпечити захист вітчизняних виробників та їх конкурентоспроможність на зовнішніх ринках; підвищити добробут громадян та стан їх соціальної захищеності тощо.
***
Члени Комітету з питань науки і освіти вирішили рекомендувати парламенту прийняти за основу проект закону про внесення змін до Закону України «Про освіту» (щодо розміру виплати педагогічним працівникам щорічної грошової винагороди за сумлінну працю, зразкове виконання службових обов’язків).
Законопроектом пропонується внести зміни до статті 57 чинного закону, спрямовані на встановлення єдиного підходу до визначення розміру щорічної грошової винагороди педагогам. Зокрема, пропонується надавати їм щорічну грошову винагороду за сумлінну працю, зразкове виконання службових обов’язків у розмірі посадового окладу (нині — у розмірі «до одного посадового окладу»).
* * *
Члени профільного Комітету підтримали проект закону про піклувальні ради, яким пропонується визначити організаційні та правові засади утворення та діяльності піклувальних рад, а також державні гарантії забезпечення їх діяльності.
Проектом передбачається, що піклувальні ради утворюються при установах культури, освіти, науки, охорони здоров’я, фізичної культури і спорту та/або їх відокремлених структурних підрозділах шляхом видання відповідного акта керівником установи на підставі рішення загальних зборів трудового колективу.