У комітетах Верховної Ради
У Комітеті Верховної Ради з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності на опрацюванні перебуває 331 законопроект. Серед них — проект закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо недопущення застосування правоохоронними органами політичних репресій». Автор документа народний депутат Володимир Купчак (позафракційний).
Мета законопроекту — не допустити застосування правоохоронними органами та їхніми посадовими особами тиску, насильства, погроз, залякування тощо. Проект, зокрема, встановлює кримінальну відповідальність за політичні репресії та відносить політичне переслідування до переліку загроз національній безпеці. Також гарантує захиснику права бути присутнім під час оголошення офіційного застереження, надавати консультації, заперечувати проти незаконних дій щодо порядку проведення профілактики, у разі необхідності, оскаржувати дії в установленому законом порядку.
Крім того, згідно з документом, органи служби безпеки можуть використовувати підпорядковані підрозділи спеціального призначення виключно для антитерористичної діяльності, а розслідування справ щодо злочинів, пов’язаних з політичним переслідуванням, покладається на органи прокуратури.
Вл. інф.