За період другої сесії Верховної Ради України сьомого скликання Комітет з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства та регіональної політики провів 12 засідань, на яких розглянуто 77 питань.
Зокрема, комітет спрямовував зусилля на законодавче забезпечення будівельного комплексу та житлово-комунального господарства, удосконалення чинного законодавства з питань регіональної політики, економічного розвитку регіонів, планування та забудови територій; земельних відносин.
Верховною Радою за поданнями комітету в цілому прийнято Закон «Про внесення змін до Прикінцевих положень Закону «Про регулювання містобудівної діяльності» (щодо відтермінування заборони на відведення земельних ділянок), за основу прийнято проект закону про внесення зміни до статті 40 Закону «Про регулювання містобудівної діяльності» (щодо реалізації національного проекту «Технополіс»).
За основу в першому читанні комітет рекомендує Верховній Раді прийняти проекти законів: про внесення змін до статті 1 Закону «Про забезпечення реалізації житлових прав мешканців гуртожитків» (щодо поширення права на отримання житла для військовослужбовців, працівників Збройних Сил України та Міністерства внутрішніх справ України); про введення мораторію на примусову реалізацію житла; про запровадження мораторію на примусову реалізацію майна громадян за борги з житлово-комунальних послуг; про внесення змін до статті 45 Житлового кодексу Української РСР щодо забезпечення педагогічних та науково-педагогічних працівників вищих навчальних закладів освіти житлом у першочерговому порядку; про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо Національного військового меморіального кладовища «Національний воїнський Пантеон»).
Комітетом упродовж другої сесії проведено слухання, на яких, зокрема, розглядалися: проблемні питання реалізації Закону «Про особливості передачі в оренду чи концесію об’єктів тепло-, водопостачання та водовідведення, що перебувають у комунальній власності» (20 березня 2013 року) та про формування державної житлової політики (17 квітня 2013 року).
Комітетом проведено круглий стіл на тему: «Про підготовку проекту закону про основні засади державної житлової політики».
Протягом лютого—липня у комітеті розглянуто 1398 листів і звернень громадян.
Як повідомили у секретаріаті комітету, для розгляду на третій сесії готується 45 законопроектів. Комітет також готує пропозиції до 53 законопроектів, головними з підготовки яких визначені інші комітети.
Під час третьої сесії комітет планує провести слухання з питань законодавства щодо твердих побутових відходів та про удосконалення законодавства щодо житлових прав мешканців гуртожитків.
Комітетом також планується провести круглий стіл, на якому розглядатиметься питання «Про удосконалення системи містобудівної документації та регулювання земельних відносин у населених пунктах».
На виїзному засіданні комітет планує розглянути проблему удосконалення законодавчої бази про стимулювання розвитку регіонів (щодо розвитку депресивних територій). Заплановано також розгляд низки питань у порядку контролю.