Комітет Верховної Ради з питань верховенства права та правосуддя не підтримує проект закону про внесення зміни до статті 5 Закону «Про судовий збір» (щодо звільнення від сплати судового збору Державної екологічної інспекції).
Під час обговорення члени комітету звертали увагу на те, що судовий збір повинен компенсувати витрати суду, як державного органу, пов’язані з розглядом справ та відправленням правосуддя. За словами парламентаріїв, такі витрати пов’язані, наприклад, з опрацюванням позовних заяв, інших матеріалів, що надходять до суду, оплатою поштової кореспонденції, виготовленням і врученням копій відповідних рішень, оформленням і видачею наказів, проведенням засідань у режимі відеоконференції тощо.
Також під час засідання зазначалося, що кошти за сплату судового збору зараховуються до спеціального фонду державного бюджету та спрямовуються на здійснення правосуддя, зміцнення матеріально-технічної бази судів, включаючи створення та забезпечення функціонування Єдиної судової інформаційної системи, веб-порталу судової влади, комп’ютерних локальних мереж тощо. Таким чином, наголошували народні депутати, це положення встановлює додаткові гарантії належного фінансування для забезпечення функціонування судів і діяльності суддів, що згідно з частиною першою статті 130 Конституції є обов’язком держави.
За словами членів комітету, завдяки сплаті судового збору відбувається перерозподіл бюджетних коштів на користь органів судової влади, які нині недостатньо фінансуються з державного кошторису та потребують збільшення фінансового забезпечення. Крім того, зверталася увага на те, що держава, встановлюючи відповідне законодавче регулювання у сфері розподілу та накопичення бюджетних коштів, має підтримувати пропорційність між публічним інтересом ефективного перерозподілу грошових накопичень та інтересами учасників судового процесу.
На думку народних депутатів, запропоновані проектом зміни можуть призвести до зменшення компенсованих витрат суду на здійснення правосуддя, що негативно позначиться на рівні матеріально-технічного забезпечення діяльності судів загалом.
Вл. інф.