Народні депутати, котрі входять до складу парламентського Комітету з питань прав людини, національних меншин та міжнаціональних відносин, звернулися до Кабінету Міністрів України із пропозицією розробити за участю авторитетних правозахисників, громадських організацій та активістів громадянського суспільства і до 1 жовтня 2013 року подати на розгляд Верховної Ради України проект закону України «Про поліцію» європейського зразка.

Про це йдеться в заяві членів комітету, переданій до «Голосу України». Документ підписали п’ятеро з дев’яти членів комітету: його голова Валерій Пацкан, депутати Андрій Шевченко, Ірина Луценко, Мустафа Джемілєв та Богдан Бенюк.

Парламентарії занепокоєні фактами безпосередньої участі працівників міліції у кримінальних злочинах — від ДТП до зґвалтувань, тортур та спричинення тяжких тілесних ушкоджень, замахів на вбивство та вбивств, у тому числі з корисливих мотивів, зокрема, нещодавнім резонансним зґвалтуванням 29-річної Ірини Крашкової у Врадіївці на Миколаївщині.

«Навіть після того, як під тиском громадськості після ганебного злочину в смт Врадіївка Миколаївської області було звільнено з посад декількох керівників в системі органів внутрішніх справ і прокуратури, кількість правопорушень за участі правоохоронців не зменшилася: ЗМІ продовжують повідомляти про такі випадки з усіх куточків країни», — сказано в заяві.

«Основним завданням міліції є захист життя, здоров’я, честі та гідності, а також інших прав і свобод людини і громадянина. На жаль, діяльність української міліції не відповідає цьому високому завданню», — наголошують депутати.

Парламентарії вимагають вжити рішучих заходів для припинення порушень законності в системі правоохоронних органів і з цією метою звернулися до Президента України з вимогою звільнити з посади міністра внутрішніх справ України Віталія Захарченка, а також із пропозицією розглянути ситуацію з дотриманням законності та захисту прав і свобод людини і громадянина правоохоронними органами на найближчому засіданні Ради національної безпеки та оборони України.

Кабінету Міністрів України депутати пропонують розробити за участю громадськості законопроект «Про поліцію», в якому, зокрема, передбачити створення муніципальної поліції з виборним, підзвітним та підконтрольним міській громаді керівництвом, а також механізми цивільного контролю за діяльністю правоохоронних органів і жорсткі норми відповідальності для їх співробітників.