Екологічний конфлікт розгорівся в Донецьку. Мешканці селища Темрюк, що на околиці міста, протягом кількох тижнів скаржилися на нестерпний сморід із відстійників закритої шахти №20. Виявилося, що в цьому місці ТОВ «БіоХім Груп», яке виробляє біопаливо, створило накопичувач відходів. Раніше мешканці зверталися до селищної ради і навіть записували номер автоцистерни, яка привозила відходи. Винахідливі «підприємці» зливали смердючу рідину не лише в шахтний відстійник, а й у її шурф.

Перевіркою державної екологічної інспекції в області та міліції біля шлакового відвалу шахти виявлено два озера з темно-коричневою рідиною, від якої йде запах гнилі. Із забрудненої ділянки взяли проби ґрунту. Лабораторні дослідження засвідчили — рідина небезпечна.

Хімічні відходи почали вивозити з території шахти минулими вихідними. Як повідомив начальник Державної екологічної інспекції в Донецькій області Віталій Вишневський, уже вивезено майже 300 тонн. У ліквідації наслідків забруднення задіяні екологічні інспектори, фахівці санітарно-епідеміологічної служби, Державної служби з надзвичайних ситуацій, а також підприємства. Утилізовану речовину зберігатимуть на полігоні промислових відходів комунального підприємства «Біосфера Донецька».

Співробітники ДАІ Макіївки, де розташована закрита шахта, затримали водіїв автоцистерн, які незаконно зливали відходи. Ті пояснили, що автомобілі належать одній із приватних компаній.

Як повідомили в прес-службі міського управління міліції, до чергової частини Кіровського райвідділу надійшло повідомлення про несанкціоноване скидання відходів хімічного виробництва в районі покинутої шахти «Бутівська-Північна». Тривають слідчі дії зі з’ясування обставин пригоди. На аналіз узяті проби ґрунту, води та залишків рідини із цистерн. Розпочато кримінальне провадження за частиною 1 статті 239 КК України — «забруднення чи псування земель», санкція якої передбачає покарання у вигляді штрафу до 3400 гривень чи позбавлення права обіймати певні посади на строк до трьох років, чи займатися певним видом діяльності на той самий строк.

Донецька область.