Комітет Верховної Ради з питань європейської інтеграції під час роботи третьої сесії парламенту сьомого скликання планує підготувати низку законопроектів, ухвалення яких є однією з вимог Європейського Союзу.

Зокрема, комітет опрацьовує проект закону про внесення змін до Закону «Про ратифікацію Європейської хартії регіональних мов або мов меншин». Цей документ має визначити перелік мов, до яких застосовується відповідний режим захисту, передбачений Хартією, і конкретизувати зобов’язання України в рамках реалізації Хартії.

Порівняно з чинним законом, законопроект передбачає застосування режиму захисту не до мов національних меншин, а до мов, які можуть зникнути з мовної карти Європи, що потребують підтримки та особливого захисту. Під статтю 3 Хартії, у якій визначено режим застосування базових охоронних принципів, підпадають вісім мов: гагаузька, ідиш, караїмська, кримськотатарська, кримчацька, ромська, румейська, урумська.

Також комітет, як головний, планує підготувати проект закону про ратифікацію Рамкової конвенції Ради Європи про значення культурної спадщини для суспільства. Ратифікація Конвенції та її подальша імплементація засвідчить готовність України сприяти захистові культурної спадщини як важливого чинника для спільних цілей сталого розвитку, культурного різноманіття й сучасної творчості, сприяти розвитку знань про культурну спадщину, а також дотримання всіх зобов’язань та обов’язків, що випливають із членства України в Раді Європи.

Сторони Конвенції домовляються: визнавати права, пов’язані з культурною спадщиною, як невід’ємну частину права на участь у культурному житті, як це визначено в Загальній декларації прав людини. А також визнавати індивідуальну та колективну відповідальність стосовно культурної спадщини.

Окрім того, комітет опрацьовує законопроект про внесення змін до статті 11 Закону «Про засади внутрішньої та зовнішньої політики» (щодо підтвердження євроінтеграційних прагнень України та укладення Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом). У законопроекті пропонується заборонити участь України в будь-яких міжнародних або наднаціональних об’єднаннях (зокрема, в Митному союзі та Єдиному економічному просторі), членство в яких, на думку суб’єкта права законодавчої ініціативи, суперечить політичній та економічній інтеграції України до Європейського Союзу.

Значну кількість законопроектів комітет планує розглянути як не головні і подати свої пропозиції.

Також передбачається розглянути на виїзному засіданні комітету питання щодо інвестиційного співробітництва України з Європейським Союзом у регіональному аспекті.

У порядку контролю за виконанням законів, постанов Верховної Ради та власних рішень члени комітету планують розглянути питання стосовно стану виконання критеріїв щодо укладення Угоди про асоціацію між Україною та ЄС; виконання Загальнодержавної програми адаптації законодавства України до законодавства Європейського Союзу, а також про співробітництво між Україною та Європейським Союзом у візовій сфері.

На парламентські слухання планується винести питання «Безвізовий режим між Україною та ЄС: перспективи та нові можливості для громадян України», на комітетські слухання — про проблеми захисту трудових та інших прав громадян України, які перебувають у країнах ЄС. Плануються також конференції, семінари, круглі столи, інші заходи за участю комітету.

За повідомленнями Інформуправління Верховної Ради.