У комітетах Верховної Ради
Парламентський Комітет з питань науки і освіти рекомендує Верховній Раді прийняти за основу законопроект про внесення змін до Закону України «Про освіту» (щодо скасування примусового відпрацювання випускниками вищих навчальних закладів).
Документом передбачено приведення чинного законодавства у відповідність до вимог Конституції. Як зазначив автор законопроекту народний депутат Віктор Балога, останніми роками діє незаконна практика вимагання керівниками вищих навчальних закладів від випускників довідок про працевлаштування (навіть перед захистом дипломних робіт).
А тим часом відсутній правовий механізм, що зобов’язував би випускника, підготовка якого здійснювалася за державним замовленням, відшкодовувати вартість навчання та компенсувати замовникові всі витрати за договором. Тому будь-які матеріальні претензії до випускника неправомірні.
Члени комітету під час обговорення звертали увагу на те, що використання примусової праці забороняється. Мало того, відповідно до рішення Конституційного Суду України від 4 березня 2004 року визначено, що безплатність вищої освіти в державних та комунальних навчальних закладах необхідно розуміти як можливість здобуття освіти в цих закладах без оплати. Обов’язковість відпрацювання або відшкодування вартості навчання є порушенням конституційного права на працю, що повинна вільно обиратися громадянином.
Вл. інф.