Сьогодні відкривається ІV Одеський міжнародний кінофестиваль, де чекають гостей з 45 країн.

До Міжнародної конкурсної програми входять фільми з усього світу. Програмний фокус фестивалю — арт-мейнстрім — фільми високої художньої якості й доступні максимально широкій аудиторії. З 2012 року глядачі — головні арбітри Одеського фестивалю, тому що Гран-прі вручається за результатами глядацького голосування. Міжнародне журі нагороджує переможців у категоріях «Кращий фільм», «Краща режисерська робота» і «Краща акторська робота». Позаконкурсні програми включають ретроспективи, добірки новітніх фільмів і фестивальні хіти.
Національна конкурсна програма складається з нових фільмів, знятих в Україні або в ко-продукції з Україною. Розвиток нашого професійного кіноспівтовариства — одна з основних місій фестивалю. У рамках Професійної секції проводиться конкурс на кращий пітчинг кінопроектів (пітчинг від англійського слова «просувати» — ефективний механізм, який дає змогу режисерам і продюсерам знайти одне одного). Відбудуться також дискусії й круглі столи з важливих питань розвитку галузі. На фестивалі буде локальний кіноринок, його основна мета — розвиток продуктивних відносин між українськими прокатниками й дистриб’юторами.
Один з найбільших проектів ОМКФ — Літня кіношкола — працює протягом 9 фестивальних днів. 2012 року понад 700 студентів і кіноманів відвідали кінопокази, майстер-класи й творчі зустрічі в рамках цієї секції. Також на фестивалі є спеціальні освітні секції: Школа кінокритиків і Сценарна майстерня.
На ОМФК покажуть 19 нових українських кінопроектів різного ступеня готовності: «Степне» Марини Вроди (на знімку), «Іван Сила» Віктора Андрієнка, «Зелена кофта» Володимира Тихого, «Толока» Михайла Іллєнка, «Поводир» Олеся Саніна й інші. 19 — солідна цифра, якщо згадати, що зовсім нещодавно наша кіноіндустрія бувала «у паузі».
Вл. інф.
Фото з сайту www.openukraine.org.