Комітет з питань промислової та інвестиційної політики підтримує проект закону про внесення змін до Податкового кодексу України щодо державної підтримки лізингу авіаційної техніки цивільної авіації вітчизняного виробництва.
Законопроект (реєстр. №2565) передбачає заходи державної підтримки лізингу авіаційної техніки цивільної авіації вітчизняного виробництва. Зокрема, фінансування державних цільових програм розвитку авіації та інвестиційних проектів лізингу у вітчизняному цивільному авіабудуванні з державного бюджету. Виділені кошти надаватимуть суб’єктам лізингу на території України і використовуватимуть винятково для закупівлі літаків українського виробництва. Окрім того, передбачено надання податкових преференцій, державних гарантій для реалізації державних лізингових авіаційних проектів, виділення в держбюджеті субсидій на покриття різниці між процентними ставками, що нараховуються на суми кредитів, наданих для придбання вітчизняної авіаційної техніки цивільної авіації (повітряних суден, бортового устаткування, агрегатів, авіаційних двигунів тощо) та облікової ставки НБУ.
Банки та інші кредитні установи, котрі надаватимуть кредити суб’єктам лізингу авіаційної техніки цивільної авіації вітчизняного виробництва, пропонується звільняти від сплати податку на прибуток на строк не менш як два роки для реалізації договору лізингу. А державним лізинговим компаніям — надавати відстрочки зі сплати ПДВ.
На думку членів комітету, вдосконалення правового поля регулювання лізингових відносин дасть змогу суттєво розширити використання лізингу як інвестиційного механізму для оновлення техніки та технології вітчизняних підприємств—експлуатантів авіаційної техніки. А також сприятиме ефективному використанню цього інвестиційного механізму суб’єктами господарювання.
За повідомленнями Інформаційного управління Верховної Ради.