Комітет у справах пенсіонерів, ветеранів та інвалідів рекомендує парламенту прийняти за основу зміни до Закону «Про соціальні послуги» щодо покращення соціального обслуговування незахищених верств громадян.
Відповідно до ст. 7 чинного закону «Про соціальні послуги», соціальні послуги надаються безплатно громадянам, які не здатні до самообслуговування у зв’язку з похилим віком, хворобою, інвалідністю тощо. Однак нині, зазначається в пояснювальній записці, центри соціального обслуговування населення в дуже багатьох випадках перетворилися на комерційні структури, які встановили на соціальні послуги необґрунтовано високу плату, що не відповідає матеріальному становищу громадян, які їх потребують. Адже основні користувачі послуг — це особи, які отримують пенсію в розмірі 700—900 гривень.
З огляду на це, в законопроекті пропонується встановити обмеження сукупної вартості платних соціальних послуг, що надаються впродовж місяця державними і комунальними суб’єктами із залученням бюджетних коштів особам, які відповідно до закону мають право на отримання пенсії, на рівні, що не перевищує п’яти відсотків розміру пенсійного забезпечення зазначених осіб. Крім того, проектом пропонується запровадити здійснення державного і громадського контролю за наданням соціальних послуг.
ДОВІДКОВО
В Україні на сьогодні на місцевому рівні працює близько 750 територіальних центрів соціального обслуговування населення, які обслуговують майже 2 мільйони громадян похилого віку, інвалідів та інших непрацездатних і соціально незахищених верств населення.
Вл. інф.