Вечірнє засідання 4 липня
Склала присягу члена Вищої ради юстиції перед Верховною Радою Олена Лукаш, котру 4 липня Президент України своїм указом призначив на посаду міністра юстиції. Глава парламенту Володимир Рибак нагадав, що згідно з чинним законодавством міністр юстиції входить до складу Вищої ради юстиції.
Народні депутати продовжили розгляд законопроектів у другому читанні й ухвалили низку проектів у цілому. Проект закону про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення прозорості відносин власності стосовно засобів масової інформації, який доповів голова Комітету з питань свободи слова та інформації Микола Томенко, передбачає обов’язкове подання списку акціонерів ЗМІ, які володіють пакетами акцій у розмірі понад 5 відсотків.
Парламент ухвалив ще один закон про фінансові векселі — про внесення змін до Податкового кодексу України, яким вдосконалено процедуру відшкодування ПДВ через казначейські фінансові векселі, збільшив фінансування державних реєстрів — через внесення змін до Закону «Про державний бюджет України на 2013 рік» Мін’юсту додатково виділили понад 364 тисячі гривень.
Майже три години було витрачено на обговорення поправок до другого читання урядового законопроекту про внесення змін до Податкового кодексу щодо трансфертного ціноутворення, до якого надійшло майже 500 поправок від народних депутатів.
Законодавство щодо державного регулювання трансфертного ціноутворення існує в усіх країнах Організації економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР). Торік жорсткі правила регулювання трансфертного ціноутворення було запроваджено в Російській Федерації. До країн із найжорсткішими правилами трансфертного ціноутворення належать Індія та Китай, які демонструють стійкі тенденції економічного зростання (середній щорічний приріст ВВП за останніх 10 років — понад 10 та 7 відсотків відповідно). Окрім того, в цих країнах зафіксовано збільшення обсягів зовнішньої торгівлі, темпів нагромадження капіталу, що, на думку розробників законопроекту, підтверджує: існування таких правил не є перешкодою для зовнішньоторговельних відносин. Законопроект було розроблено з урахуванням рекомендацій ОЕСР щодо контролю за визначенням цін, зокрема, за операціями з контрагентами, зареєстрованими в офшорних зонах. Головною метою законопроекту є побудова дієвої системи державного регулювання трансфертного ціноутворення в Україні. Податковий контроль за транс-фертним ціноутворенням передбачає застосування центральним органом Державної податкової служби системи заходів щодо встановлення відповідності цін в операціях між пов’язаними особами рівню ринкових цін.
Прийнято й один соціальний законопроект — про внесення змін до Закону «Про державну соціальну допомогу інвалідам з дитинства та дітям-інвалідам», яким збільшено майже на 750 гривень (75 відсотків від прожиткового мінімуму на одну дитину) розмір надбавок до соціальних допомог лежачим дітям-інвалідам. 245 голосами депутати ухвалили постанову «Про кошторис Верховної Ради України на 2013 рік» після її доопрацювання.
Під час обговорення законопроектів депутати з опозиційних фракцій заблокували роботу парламенту, оскільки з’явилася інформація, що сьогодні планується винести на розгляд парламенту питання про внесення змін до Конституції України щодо зміни порядку та умов функціонування судової системи, а також проект постанови про призначення виборів у п’яти проблемних мажоритарних округах, де не встановлено результати парламентських виборів. На вимогу фракцій «УДАР» і «Батьківщина» головуючий Ігор Калєтнік оголосив 15-хвилинну перерву для консультацій. Після неї лідер фракції «Батьківщина» Арсеній Яценюк заявив, що після консультацій в кабінеті Голови Верховної Ради лідери фракцій домовилися, що ані питання про зміни до Конституції, ані про вибори сьогодні не розглядатимуть. Пленарне засідання продовжилося у звичайному режимі.
Парламентарії розглянули поправки до проектів у другому читанні і прийняли в цілому законопроекти: про внесення змін до статті 4 Закону «Про оренду державного та комунального майна» (щодо гідротехнічних споруд рибогосподарських технологічних водойм); про внесення змін до статті 90 Бюджетного кодексу України (щодо включення видатків на деякі загальноосвітні навчальні заклади до видатків бюджету Автономної Республіки Крим та обласних бюджетів); про утилізацію знятих з експлуатації транспортних засобів; про внесення змін до Податкового кодексу України щодо сплати екологічного податку за утилізацію знятих з експлуатації транспортних засобів; про внесення змін до додатка Закону «Про Державний бюджет України на 2013 рік» щодо державних вугледобувних підприємств, державних гарантій Державному концерну «Укроборонпром», збільшення видатків на утримання Державної установи «Національний інститут серцево-судинної хірургії імені М.М. Амосова Національної академії медичних наук України та щодо перерозподілу видатків МЗС; про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо повернення державного контролю та виробництва державними підприємствами документів та бланків, які потребують використання спеціальних елементів захисту та інші.
Верховна Рада ратифікувала Конвенцію між Урядом України і Урядом Республіки Кіпр про уникнення подвійного оподаткування та запобігання податковим ухиленням стосовно податків на доходи та Протокол до неї.
Прийнято низку постанов Верховної Ради про відзначення ювілейних дат: 50-річчя присвоєння селищу Щастя Луганської області статусу міста, про відзначення 1120-річчя заснування міста Ужгорода; про вшанування пам’яті Лесі Українки у зв’язку зі 100-річчям від дня її смерті; про відзначення 70-річчя визволення міста Слов’янська та Слов’янського району Донецької області від німецько-фашистських загарбників; про відзначення 70-річчя визволення Донбасу від німецько-фашистських загарбників; про відзначення 75-річчя утворення Запорізької області.
Головуючий оголосив про створення у Верховній Раді міжфракційного депутатського об’єднання «Підтримка олімпійського руху та спорту в Україні».
Вечірнє пленарне засідання парламенту завершилося о 22.40.
НОВАЦІЇ
Податковий контроль за трансфертним ціноутворенням грунтується на принципі «витягнутої руки» — міжнародному стандарті, який передбачає збільшення податкових зобов’язань пов’язаних осіб до рівня податкових зобов’язань непов’язаних осіб за умови відповідності комерційних та фінансових умов здійснених ними операцій.