Для охорони засновника Одеси — герцога де Рішельє — від поцілунків туристів і гостей міста бронзовий пам’ятник обнесуть колонами з ланцюгами, які закриють доступ до «тіла» великого Дюка.

Фанера, прикріплена до верхньої сходинки постаменту пам’ятника Дюку, уже не може захистити візитівку міста від зазіхань туристів, які дряпають монетами бронзові барельєфи монумента. Начальник міського управління з питань охорони об’єктів культурної спадщини Андрій Шелюгін повідомив, що так відтворять автентичність пам’ятника, адже до 1830 року постамент був оточений колонами з ланцюгами.

— Нині це дуже актуально, адже кожен турист вважає своїм обов’язком потерти пам’ятник монеткою, так що незабаром дірки протруть. Завдяки огородженню ми позбудемося цієї проблеми, — сказав чиновник.

У туристів є прикмета: якщо потерти бронзові барельєфи на пам’ятнику знаменитому градоначальнику монеткою, то це — до неодмінної удачі. У результаті — три унікальні барельєфи, які символізують землеробство, торгівлю й правосуддя, затерли майже до дірок.

Одеса.

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.