Січневий індекс споживчих цін у регіоні сягнув 103,3%. Про це «Голосу України» повідомили в Головному управлінні статистики в області.
Майже на чверть підскочили в ціні овочі, фрукти й продукти переробки зернових. Чай, риба й продукти з неї, олія, хліб, макаронні вироби, кондитерські вироби з борошна, маргарин, кондитерські вироби з цукру подорожчали майже на дев’ять відсотків.
— У сфері охорони здоров’я приріст цін становить три відсотки: у тому числі на амбулаторні послуги й фармацевтичну продукцію — три з половиною відсотка, послуги лікарень — майже один відсоток, — зазначила начальник управління Ольга Шпильова.
На сім відсотків піднялися ціни на послуги освітніх закладів — при цьому зростання плати за утримання дітей у дошкільних закладах становило майже 19%.
На думку експертів, на подорожчання в транспортній сфері істотно вплинуло збільшення на понад 10% вартості автомобілів і на 0,5% — палива й мастил.
Майже п’ять відсотків додали в ціні предмети домашнього вжитку, побутова техніка й поточне утримання житла, послуги в сфері відпочинку й культури, відвідування ресторанів і готелів. Єдине, що подешевшало, — це одяг і взуття: за рахунок сезонних знижок ціни тут упали на понад п’ять відсотків.