У Ворошиловському районному суді Донецька відбулося перше засідання у справі Андрія Калугіна — 31-річного мешканця Макіївки, який у березні цього року захопив у заручниці співробітницю кредитної установи та вимагав виплатити 50 тисяч гривень. Зловмисник був озброєний ножем і поранив обличчя своєї жертви. На вимогу потерпілої справу слухають у закритому режимі. Сама дівчина прийшла до суду із пов’язкою, яка прикриває нижню половину обличчя.

Родичі обвинувачуваного незадоволені закритістю процесу. «Суддя задовольнила прохання потерпілої. А мій син — хіба не людина? Чому його рідні та громадськість не можуть бути присутніми на суді? Вона має право, а він — ні? Тільки тому, що обвинувачуваний? Адже потерпіла в масці, і необов’язково, щоб її знімали», — обурюється мати Лариса Хорольська.

Так склалося, що в цій справі громадська думка підтримує кредитного терориста. Дружина Калугіна, Тетяна, розповіла, що чоловік звернувся до кредитної установи, щоб отримати гроші і повернути попередню позику. Родина має важкохворого малолітнього сина, і напередодні обстеження в обласній лікарні потрібно було зібрати 7 тисяч гривень. Чоловік оформив договір у фінансовій установі, вніс, як йому сказали, 3,5 тисячі гривень страховки і став чекати на обіцяну суму в 50 тисяч гривень. Але минали дні, а виплат так і не було, лунали лише обіцянки з боку співробітниць. Тоді Калугін взяв ножа та пішов із ним вибивати гроші.

Дивно, але саме після того, як справа набула великого розголосу, сина Калугіних, Руслана, безплатно обстежили в обласній дитячій психіатричній лікарні і навіть зняли страшні діагнози, встановлені раніше макіївськими медиками. «До цього ставили діагнози — глухонімий, затримка мовного розвитку, неповноцінне дозрівання мозку... Писали, що він хворий, а групи інвалідності не давали. Якби раніше встановили правильний діагноз, моя дитина вже давно сиділа б за партою. А натомість лише піде до першого класу в дев’ять років», — каже Тетяна Калугіна. У хлопчика — дитячий аутизм, йому призначили курс реабілітації в дельфінарії. Один сеанс обходиться в 1,5 тисячі гривень. Де взяти гроші, жінка не знає: вона не працює, чоловік сидить у слідчому ізоляторі.

Потерпіла подала позов про відшкодування понад 2 тисяч гривень матеріальних збитків (на лікування) та 100 тисяч — моральних. Ще понад 3 тисячі гривень вимагає із підсудного прокуратура — за проведені експертизи.

Стаття «захоплення заручників», за якою звинувачують підсудного, передбачає покарання від 7 до 15 років позбавлення волі. «Думаю, відстоюватимемо позицію перекваліфікації на статтю 296 — «хуліганство». Із обвинувачувального акту не бачу захоплення заручника, тільки хуліганство із застосуванням холодної зброї», — переконана адвокат обвинувачуваного Тетяна Іванова.

Потерпіла та її рідні від коментарів для журналістів відмовилися.

Донецьк.

Тетяна Калугіна (ліворуч) та Лариса Хорольська перед судовим засіданням.

Фото автора.