Серед жителів Любашівського району спалахнула паніка: мовляв, на складах зі зберігання ракетного палива — меланжу, які перебувають поруч з районним центром, стався витік, і вкрай токсична речовина у вигляді хмари просувається на населені пункти області.
Чутки абсолютно не відповідають дійсності. А що відбувається насправді?
Фахівці Одеської залізниці завершили ремонт колії довжиною 4,5 кілометра, яка веде від станції Любашівка до військової частини № 3516, де понад 30 років у ємностях зберігається стратегічний арсенал «холодної війни» — 3,1 тис. тонн меланжу (вкрай токсичного для людей окиснювача для ракетного палива).
Фахівці Котовської ділянки шляху Одеської залізниці розповіли, що на відновлювальні роботи витрачено понад 4 млн. грн.
Голова Любашівской райдержадміністрації Максим Обод у зв’язку із цим прокоментував чутки про командно-штабні навчання з розгону хмар, які нібито утворилися в результаті витоків меланжу місяць тому:
— Ситуація майже анекдотична. Адже поки ми не почали вивозити меланж, цю тему ніхто не піднімав. Щойно відремонтували під’їзну залізничну колію до військових складів, щоб забрати цистерни з цією речовиною, відразу вигадали техногенну катастрофу. Поширюючи ці плітки, хоч би замислилися над тим, що на території військового містечка роками живуть військовослужбовці з родинами, і ніхто ще не постраждав. Хочу заявити офіційно: залізничну колію відремонтовано, ємності з меланжем перебувають у нормальному стані, а військові готові до його вивезення.
«Голос України» раніше повідомляв, що райцентр Любашівка Одеської області не міг позбутися токсичного ракетного палива через те, що злодії вкрали 4,5 кілометра залізничного шляху. Меланж можна вивезти лише залізницею. Щоб позбавити район від небезпечної сполуки, знадобиться шість ешелонів, які складаються зі спеціальних цистерн.