На металургійному заводі «Дніпросталь», який входить до групи «Інтерпайп», за незгоду з рішеннями керівництва та виступи на захист своїх прав на працівників чиниться тиск. Особливо активних звільняють. Про це заявили журналістам лідери первинної профспілкової організації.

17 січня підприємству виповнюється три роки. Середній вік співробітників — десь 25 років. У лютому колектив вирішив об’єднатися в профспілку.

— Проте з першого дня створення організації дирекція була проти її діяльності, — зазначає голова первинної організації Геннадій Павленко. — Нам постійно казали, що заводу це не потрібно.

Він наголошує, що за роки роботи меткомбінату продуктивність праці на ньому зросла вчетверо. Але коли працівники поцікавилися, куди ж ідуть три чверті прибутків, адже зарплати залишилися на колишньому рівні, їм відповіли: «Якщо щось не подобається, можете йти».

— Потім почалися репресії: залякування співробітників, незаконні звільнення, використання компромату, — продовжує Геннадій Павленко. — На підприємстві головне — дати продукцію. Тут нехтують питаннями охорони праці, а ми заявляємо про те, що в цехах недостатня кількість і якість засобів захисту, велика запиленість. Є питання зі страховкою.

З усіма зібраними матеріалами і проханням дати правову оцінку діям керівництва заводу члени профспілки звернулися до голови облдержадміністрації.

— Це наше конституційне право. Та на підприємстві заявили, що ми не повинні були цього робити, — підкреслив голова профорганізації. — Половину тих, хто підписав заяву на ім’я голови облдержадміністрації, уже звільнено, інші — у черзі на скорочення.

Дніпропетровська область.