Гідротехнічні споруди української ділянки Дунаю приведено до вищого ступеня готовності для прийому великої води, яка йде із Західної Європи. Про це повідомив віце-прем’єр-міністр України Олександр Вілкул під час виїзної наради міжвідомчого оперативного штабу на найбільш паводконебезпечних ділянках Дунаю в Одеській області. Тут у третій декаді червня очікується повінь.

Масштабної загрози немає: наразі вода в Дунаї піднімається на 1—10 см на добу. Але в місця можливого підтоплення вже передислоковують 1 200 працівників Держслужби з надзвичайних ситуацій і 400 одиниць спецтехніки. За прогнозами Гідрометцентру, у червні рівень води в місті Рені не перевищить критичної позначки в 535 см і підніметься лише до 480—520 см. А у Вилковому він може сягнути небезпечних 155 см.

«Для запобігання надзвичайним ситуаціям під час пропуску паводку на річці Дунай міжвідомчий штаб здійснює цілодобовий моніторинг ситуації... Складено план дій. Спрогнозовано приплив води, обсяг і час її прибуття», — уточнив О. Вілкул. Він оцінив перебіг будівництва дамби на ділянці Прорва—Пам’ятник, оглянув з гелікоптера захисні гідротехнічні споруди від Вилкового до Рені. О. Вілкул зазначив, що роботи на ділянці дамби Прорва—Пам’ятник мають завершитися в найближчі два місяці. Цього року Кабмін виділив на оновлення 96 захисних гідротехнічних споруд в Україні понад 123 мільйони гривень, з них Одеської області — 10 мільйонів.

Тим часом у Вінниці у вівторок за неповних чотири години випала півмісячна норма опадів. В окремих центральних районах, зокрема, на вулицях Пирогова та Свердлова, а також на Замості та частині Старого міста, можливо, навіть більше. Злива супроводжувалася градом та вітром.

Шляхи перетворилися на ріки, на вулиці Київський зупинився рух тролейбусів. Через пориви електродротів без світла залишилися Старе місто та мікрорайон Пирогова. Аварійні загони управління Державної служби з надзвичайних ситуацій працювали протягом усієї ночі, здійснивши 34 виїзди для відкачування води з підвалів будинків та службових приміщень. Тривали роботи й наступного дня. «До обіду 12 червня подачу електрики відновили у всіх частинах міста, — повідомила «Голосу України» керівник департаменту інформаційної політики міськвиконкому Аліса Мисловська. — Працівники аварійно-диспетчерської служби підприємства «Вінницькі міські електромережі» працювали протягом усієї ночі і продовжили роботи з настанням ранку. Весь електротранспорт вийшов на лінії, працює без порушення графіків».

Та на другу половину дня в місті знову оголосили штормове попередження...

Одеса—Вінниця.