Проведений Рахунковою палатою України аудит ефективності використання коштів держбюджету, виділених на протипаводкові заходи в басейні Дунаю, засвідчив, що через значне недофінансування наявні захисні споруди на річці не можуть гарантувати захист від підтоплення. Про це «Голосу України» повідомили в Територіальному управлінні Рахункової палати по Одеській, Миколаївській та Херсонській областях.
«Стан справ на українській ділянці річки Дунай останнім часом спричиняє істотне загострення гідрологічної й водогосподарської ситуації. Перевищення безпечного рівня води в Дунаї спостерігається практично щорічно... Слід зазначити: система протипаводкового захисту цих районів Одеської області не відповідає сучасним нормам експлуатації гідротехнічних водогосподарських споруд.
Так, значна частина захисних дамб (загальна довжина 225 км) і шлюзів-регуляторів (22) побудована в 60-ті роки, і вони потребують реконструкції або перенесення. На окремих ділянках (загальною довжиною 31 км) у результаті змін русел і розмиву гребель дамби перебувають в аварійному стані. На інших (довжиною 115 км) необхідна термінова реконструкція: посилення й нарощування до проектних відміток.
Таким чином, незадовільний стан гідротехнічних водогосподарських споруд при катастрофічній повені не може гарантовано захистити від затоплення 46 населених пунктів, 160 тис. гектарів сільгоспугідь і 120 народногосподарських об’єктів. Найбільший ризик затоплення паводковими водами — для жителів Ренійського району, бо це територія Дунайської низини, яка характеризується великою кількістю підпірних споруд, що не відповідають будівельним нормам, а також замуленням русла і незадовільним станом очисних споруд, зведених 1958 року для потреб тільки залізничного вузла й надалі пристосованих для приймання стоків з усього міста», — повідомили в прес-службі.
Результати аудиту засвідчили, що план першочергових заходів не виконано, резюмували в регіональному управлінні Рахункової палати України.
Тим часом Кабінет Міністрів пообіцяв виділити 27 млн. грн. на ліквідацію наслідків урагану, що здійнявся над Одесою 31 травня. Ці гроші дадуть змогу компенсувати завдані місту збитки. Про це під час виїзної наради міжвідомчого оперативного штабу в Одеській області у вівторок заявив віце-прем’єр-міністр України Олександр Вілкул, повідомляє Укрінформ.