У Комітеті Верховної Ради України з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин триває робота над підготовкою проекту закону «Про свободу мирних зібрань».
Свобода мирних зібрань — фундаментальне право людини, що є основою демократичного суспільства. Цим зумовлюється надзвичайна важливість цього законопроекту, а також необхідність урахування громадської думки під час його розробки та прийняття. Відтак за рішенням комітету для підготовки законопроекту створено робочу групу, до складу якої ввійшли народні депутати, представники міністерств і відомств та громадських організацій.
Комітет з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин розіслав представникам громадських організацій листа із проханням надати свої конкретні пропозиції до попереднього тексту цього надзвичайно важливого нормативно-правового акта з метою максимального врахування позиції всіх зацікавлених сторін. Як підкреслив голова комітету Валерій Пацкан, головна мета роботи — підготовка законопроекту, який став би для громадян України ефективним інструментом захисту їхнього права на мирне зібрання та відповідав європейським стандартам. «Тому дискусія про законодавче регулювання свободи мирних зібрань повинна відбуватися не тільки на рівні депутатів та представників органів державної виконавчої влади, а й серед тих, хто практично користується своїм правом на мирне зібрання. Переконаний, що думки експертів та правозахисників мають бути законодавцем обов’язково враховані», — цитує слова політика його прес-служба.