З ідеєю організації системи безплатного прокату велосипедів виступили дніпропетровські ентузіасти. Основною перешкодою вони вважають небажання співвітчизників дбайливо ставитися до всього безплатного.

Безплатний прокат велосипедів для більшості європейських країн — справа звична. Торік таку послугу запропонували й у Санкт-Петербурзі. Довідавшись про це в соціальних мережах, дніпропетровські велолюбителі, що займаються платним прокатом, вирішили реалізувати схожий проект і у своєму місті.

«Я полюбляю велосипеди і хочу привернути увагу людей до велоспорту й велопрогулянок. Велосипед — це здоров’я й радість. Я спостерігаю, коли люди беруть велосипед напрокат і приходять після прогулянки радісні й щасливі, — розповів ініціатор акції Євген Хіль. — Ідея проекту полягає в тому, що люди приносять свої старі, поламані, непотрібні велосипеди. Я їх відновлюю й безкоштовно даю напрокат».

Сьогодні Євген займається ремонтом одразу кількох велосипедів. Один з них — старий спортивний — самого Євгена, трохи «коней» віддали люди, запчастини для яких удалося придбати дешево. Поки що всі вони в розібраному стані, їх треба чистити, ремонтувати, складати і фарбувати.

«Розраховую на підтримку велолюбителів і людей, зацікавлених у цьому, — ділиться планами організатор проекту. — Сподіваюся, що жителі міста віддаватимуть якісь непотрібні їм комплектувальні. Також шукаю веломайстрів, які за невелику плату або взагалі безплатно допомагатимуть з реконструкцією».

Певне занепокоєння в авторів ідеї викликає ставлення співгромадян до того, за що платити не потрібно. І для того, щоб навчити людей дбайливого ставлення до прокатних велосипедів, спочатку планується брати з орендарів заставу — 200 гривень. До того ж узяти велосипед напрокат можна буде не більш як на три години — на випадок, якщо буде багато бажаючих проїхатися.

Ініціатори проекту мають намір розвивати свою ідею, залучаючи до неї інших учасників. Так, уже з’явилися домовленості з кафе про випуск спеціальних карт, на яких буде нанесено туристичні прогулянкові велосипедні маршрути Дніпропетровська.