Ранкове засідання 12 грудня
Учора на сесії зареєструвалося 278 народних депутатів. Голова Верховної Ради Володимир Гройсман привітав військових з Днем сухопутних військ. «Це надзвичайний день з огляду на ті події, що відбуваються в державі, — сказав він. — Я думаю, ми всі разом маємо побажати нашим воїнам здоров’я і звернутися до них зі словами вдячності за те, що вони роблять сьогодні для укріплення України, зміцнення нашої незалежності та суверенності».
Потім глава парламенту звернувся до депутатів із оголошенням про створення міжфракційних об’єднань. Так, головою об’єднання «Запорозька Січ» став народний депутат  Ігор Артюшенко, «Дружба з Європейським Союзом» — Андрій Лопушанський. Створено також об’єднання «Прикарпаття» зі співголовами Анатолієм Матвієнком та Володимиром Шкварилюком і «За Січеславщину» — на чолі з Борисом Філатовим.
 Пізніше глава парламенту повідомив про формування ще однієї міжфракційної групи — «Самооборона Майдану» із головою Андрієм Парубієм.
Опісля в парламенті почалася година запитань до уряду. На засіданні був присутній і Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк. Натомість із трибуни виступив міністр оборони Степан Полторак. Він повідомив про основні принципи формування військового бюджету на наступний рік. Перед тим зауваживши, що торік на армію виділили 15 мільярдів гривень і ще 11 — додали із резервного фонду. Нині влада обіцяє дати воякам 50 мільярдів гривень. Гроші потрібні на утворення нових підрозділів та бригад. Урядовець звернув увагу на те, що у статті витрат нашого міністерства з’явилося таке особливе положення, як утримання морського флоту, передислокованого із Криму. Чотириста мільйонів планують витратити на модернізацію військового обладнання, а більш як сім мільярдів — на закупівлю нового озброєння. Перед тим, як планувати закупівлі, в міністерстві вивчили можливості вітчизняних підприємств, наголосив С. Полторак. Понад 800 мільйонів гривень планують витратити на кораблебудування, а 700 мільйонів — на спеціальні війська. Якщо фінансування на армію виконають у повному обсязі, то 106 мільйонів побачать науковці для дослідницької роботи, яка допоможе модернізувати нашу техніку. Окремо міністр зазначив, що цього року особливу увагу планують звернути на розвиток військового зв’язку. 
Для формування нових бригад, закупівлі обладнання тощо планують витратити понад мільярд. Також міністерство закладає у свій кошторис гроші на зарплатню військовослужбовцям і виплату допомоги з інвалідності. Народні депутати могли поставити запитання урядовцю.
Згодом слово мав ще один представник Кабміну віце-прем’єр-міністр, міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Геннадій Зубко. Він повідомив, зокрема, над якими питаннями найближчим часом планує зосередитися уряд. За його словами, вже наступного тижня можуть розглянути зміни до Податкового кодексу, які сприятимуть децентралізації влади. Загалом урядовець виділив два основні напрямки, над якими нині посилено працює Кабінет Міністрів — децентралізація влади та зміни, які стосуються організації місцевого самоврядування. Г. Зубко повідомив також, що важливим напрямком роботи його колег стане розширення можливостей для залучення інвесторів. Йдеться передусім про такі сфери, як енергозбереження і енергоефективність. Тут потрібні декілька кроків, які допоможуть зробити систему прозорою. Тоді буде можливість не лише вкладати кошти, а й повертати їх, наголосив представник Кабміну. А це розширить можливість використання енергозберігаючих технологій і в житлово-комунальному комплексі, і в бюджетних установах, що особливо важливо.
В. Гройсман звернувся із проханням про те, щоб міністри відвідували засідання комітетів особисто. «Питання нашої взаємодії є надзвичайно важливим з точки зору якості підготовки рішень», — сказав він.
Далі на вимогу двох фракцій у роботі парламенту була перерва. Після цього заступник Голови Верховної Ради Оксана Сироїд оголосила з трибуни 102 депутатські запити. Тоді обранці виступили з різних питань. Представники опозиції зосередилися здебільшого на критиці ухваленої напередодні програми діяльності уряду. Парламентарії від більшості закликали звернути увагу на запропоновані ними проекти законів, говорили про допомогу українському війську та про відключення електроенергії. Особливо жваво обговорювали ухвалене Сполученими Штатами Америки рішення, яке визначає Україну військовим союзником за межами НАТО.
Багато депутатів звертали увагу на те, що доповідати їм доводиться за відсутності кворуму в сесійній залі. Така ситуація мала місце в парламенті попередніх скликань, і народним обранцям видалося дивним, що така байдужість до нагальних питань спостерігається і нині. «Ми не можемо далі працювати, якщо в такий складний час у парламенті будуть пусті лавки», — звернула увагу колег головуюча Оксана Сироїд. Вона поінформувала, що наступного тижня народні обранці працюватимуть у комітетах та фракціях, і закликала уважно ставитися до цієї роботи. Наступне засідання Верховної Ради відбудеться у вівторок, 23 грудня.
Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.
 
Павло Кишкар, Іван Мірошніченко. 
Степан Полторак.
Геннадій Зубко.