Дев’ятий батальйон територіальної оборони Вінницької області відтепер має своє знамено — його розробили члени Українського геральдичного товариства Максим Царенко та Валерій Ляхов, а виготовили за кошти народного депутата України Олександра Домбровського.
Прапор батальйону розшитий золотими нитками. «Насправді це металева нитка золотого кольору, — уточнює Максим Царенко. — Полотнище малинового кольору, має декілька відтінків, захищене спеціальним матеріалом, щоб не псувалося під час зміни температур і погодних умов».
Знаний у місті історик Максим Царенко, добре обізнаний з наукою вексилологія (прапорознавство), під час роботи над дизайном використав символіку прапорів міста Вінниці і Вінницької області. Вмонтував у неї назву військового підрозділу. Що-правда, відступив від встановлених розмірів. Чому?
— Розмір нашого прапора 1х1 метр, — розповідає пан Максим. — Насправді для стягів військових частин затверджено указом глави держави стандарти 1,3х1,3 метра. Порушили канони з однієї простої причини. Можливо, з часом Міноборони знайде можливість вручити нашому підрозділу свій прапор. Зрозуміло, що навіть тоді командування батальйону і його бійці не стануть відмовлятися від нашого прапора. Щоб знамена відрізнялися одне від одного, я вніс пропозицію змінити площу прапора. Її підтримали і командування батальйону, і народний депутат, коли знайомилися з ескізом. До того ж, на мою думку, меншого розміру стяг має кращу парусність, простіше кажучи, чіткіше майорить на вітрі.
У Вінниці понад 15 років діє геральдична лабораторія, яку очолює Валерій Ляхов. У її цеху виготовили прапор. Працювали майже місяць. Пан Валерій пояснює це складністю технологічного процесу, йдеться, зокрема, про створення відтінків кольорів і роботу з металевою ниткою, якої знадобилося понад десять кілометрів.
Урочисте вручення батальйонного прапора заплановано на неділю, 14 грудня. Воно відбудеться в місці дислокації підрозділу. Одночасно його бійцям доставлять продукти харчування, комплекти зимового одягу та взуття.
 
Вінницька область.
На знімку: такий вигляд має символ Дев’ятого батальйону територіальної оборони Вінниччини, виготовлений земляками тих, хто служить у підрозділі.
Фото надано Максимом ЦАРЕНКОМ.