Ранкове засідання 16 квітня
Верховна Рада запрацювала в нормальному законотворчому ритмі без ультимативних вимог та блокування. Чи надовго — важко спрогнозувати, адже в порядку денному на нинішній пленарний тиждень багато резонансних політичних питань.
На початку пленарного засідання Голова Верховної Ради України Володимир Рибак відзначив, що в понеділок під час бурхливої дискусії на погоджувальній раді лідери фракцій знайшли шляхи порозуміння для подальшої роботи в сесійній залі та в комітетах, і закликав народних депутатів дотримуватися Регламенту та не вдаватися до дій, не притаманних для вищого законодавчого органу держави, — криків, вигуків, свисту, блокування, сутичок. В. Рибак зауважив, що представники іноземних держав під час зустрічей з ним висловлюють здивування тим, що відбувається в сесійній залі українського парламенту, поведінкою народних депутатів, чого немає у жодному парламенті світу.
 Глава парламенту нагадав, що чинний Регламент є законом, і всі депутати безумовно його мають виконувати. «Хіба ми так можемо далі працювати? Хіба це відповідає нормам Регламенту?» — звернувся В. Рибак до народних обранців і запевнив, що віднині головуючий буде послідовно дотримуватися вимог Регламенту щодо виступів депутатів, надання слова для репліки. Голова Верховної Ради наголосив, що промовець має виступати лише з того питання, з якого йому надано слова, дотримуватися відведеного часу, інакше головуючий вимикатиме мікрофон.
Глава парламенту також наголосив, що депутати мають право виступати в парламенті російською мовою, бо це не суперечить статті 9 Закону України «Про засади державної мовної політики». Однак не всі депутати прислухалися до побажань керівника парламенту — в сесійній залі під час виступів свободівців комуністи, як і раніше, скандують: «фашисти», а під час виступу комуністів свободівці скандують: «українська».
Верховна Рада прийняла рішення про направлення на висновок до Конституційного Суду законопроекту № 2049 про внесення змін до статті 98 Конституції України, які розширюють повноваження Рахункової палати. За таке рішення проголосував 351 депутат. Радник Президента України, секретар Конституційної асамблеї Марина Ставнійчук, представляючи законопроект, внесений Президентом України як невідкладний, зауважила, що його метою є розширення компетенції Рахункової палати в частині контролю за наповненням та виконанням державного бюджету. «Йдеться про контроль від імені Верховної Ради, тобто розширення повноважень у сфері парламентського контролю», — наголосила М. Ставнійчук. На думку розробників законопроекту, контроль і за використанням, і за надходженням бюджетних коштів забезпечить принцип публічності та прозорості держбюджету через інформування громадськості.
Під час обговорення лідер фракції «Батьківщина» Арсеній Яценюк заявив: розгляд цього питання означає, що зміни до Конституції можуть вноситися лише Верховною Радою, а не через референдум. Його колега по фракції Олександра Кужель звернула увагу, що вже збігли терміни призначення заступників голови та головних контролерів Рахункової палати, терміни повноважень яких уже завершилися.
Андрій Мохник («Свобода») наголосив, що контроль за доходами держбюджету — це надважлива функція. Однак, на його думку, цей закон є частковим, бо він не контролює сферу державних закупівель, де відбувається найбільше зловживань, а також установи та підприємства, які отримують державні дотації чи мають частку держави в статутних фондах. А. Мохник також висловив думку, що керівні посади в Рахунковій палаті як контролюючому органі мають належати опозиції.
Фракція «УДАР» заявила, що не підтримуватиме законопроект і не голосувала за нього. Наталія Агафонова пояснила це тим, що розширення повноважень Рахункової палати на практиці означатиме те, що палата зможе здійснювати перевірки і ревізії не лише на державних, а й на приватних підприємствах. І відповідні зміни до Конституції дозволять прийняти закон, за яким буде утворено додатковий контролюючий орган, котрий здійснюватиме фінансовий контроль за підприємницькими структурами.
Натомість Володимир Олійник (Партія регіонів) переконував, що розширення повноважень Рахункової палати можна тільки вітати. Адже громадяни хочуть знати не лише, як використовуються державні кошти, а і як наповнюється бюджет, які прогалини є в цих питаннях. Депутат не заперечив проти пропозицій розширити повноваження Рахункової палати чи посилити її опозиційність, але ці питання треба розглядати окремо. В. Олійник також наголосив, що цим законом Президент продемонстрував свої прагнення того, щоб конституційні зміни були ефективними для суспільства.
Бурхливу дискусію викликав розгляд питання про включення до порядку денного проекту постанови про впровадження мораторію на закриття навчальних закладів системи позашкільної освіти, в тому числі, закладів освіти у сфері культури, державної та комунальної форми власності (проект Л. Гриневич). Депутати висловлювали стурбованість тенденціями по всій країні до закриття музичних, художніх та інших шкіл естетичного виховання або ж зростанням вартості навчання в таких закладах. З другої спроби проект постанови було включено до порядку денного.
Володимир Рибак повідомив про вихід народного депутата Павла Балоги зі складу фракції Партії регіонів та про створення у Верховній Раді міжфракційного депутатського об’єднання «Європейський вибір», співголовами якого обрано Анатолія Кінаха та Валентина Наливайченка.
Депутати вшанували хвилиною мовчання пам’ять народного депутата України І, ІІІ та ІV скликань Станіслава Гуренка, котрий 14 квітня пішов із життя на 77-му році.
Депутати привітали з днем народження Володимира Олійника, Оксану Продан, Івана Попеску.
ДОСЛІВНО
Володимир РИБАК, Голова Верховної Ради:
— Ефективність роботи парламенту залежатиме від збереження атмосфери довіри. Гарантією виконання досягнутих домовленостей може бути лише дотримання законів та Конституції кожним народним депутатом.
Володимир Олійник, Володимир Литвин, Ігор Єремеєв (на передньому плані).
Фото Олександра КЛИМЕНКА.
Володимир Бандуров, Олексій Азаров, Денис Дзензерський.
Віктор Балога, Валерій Карпунцов, Віктор Чумак.