Гірничорятувальники вже тиждень ліквідовують пожежу на шахті «Лісова» в Торезі. Це закрите вугільне підприємство входить до складу Державного підприємства «Донвуглереструктуризація» і працює в режимі водовідливу, відкачуючи воду і запобігаючи затопленню виробки діючих шахт. Загорілося у гірничих виробках у ніч із 5 на 6 квітня. За словами заступника командира 6-го воєнізованого гірничорятувального загону Євгена Жарікова, у момент виявлення диму, який тягнувся зі старих закритих виробок, під землею працювало двоє робітників, які обслуговували водовідливні установки. Гірників оперативно підняли на поверхню, а на шахті виконали реверс головного вентиляційного струменю — для видалення продуктів горіння і припинення надходження кисню до осередку загоряння.
Однак подолати загоряння поки що не вдалося. За припущенням фахівців, горить дерев’яне кріплення, тому полум’я поширилося дуже швидко. Ситуація ускладнюється тим, що до вогнища загоряння бійці-гірничорятувальники пробитися не можуть через обвалення. Вже відбулося кілька технічних рад за участі фахівців Міністерства енергетики і вугільної промисловості, обласної державної адміністрації, Державної воєнізованої гірничорятувальної служби, Держгірпромнагляду, а також учених. Якщо водовідливи на «Лісовій» припинять роботу, сусідні діючі шахти, у тому числі найбільше вугільне підприємство Тореза — шахта «Прогрес», отримають притік води до 300 кубометрів на годину.
Причин виникнення аварії поки що не називають. Проте є цікава деталь: у момент загоряння під землею працювало не лише двоє офіційно працевлаштованих робітників підприємства, а й нелегальні копачі. У профспілці працівників вугільної промисловості України повідомили, що в 2004 році Фонд державного майна продав два стволи шахти, розташовані неподалік промислового майданчика підприємства, приватному ТОВ «Вітрен». Ця компанія займається видобутком вугілля на малих шахтах Тореза та Сніжного. Але новий власник не зумів оформити дозвільні документи, споруди стояли без охорони, і в шахті почався незаконний видобуток вугілля невідомими особами. Саме від підпільних гірників уперше надійшла інформація про аварію. Паливо видобували на глибині 440 метрів.