Донецька шахтобудівна територіальна організація Укрвугілляпрофсоюзу звернулася до віце-прем’єр-міністра України Юрія Бойка з проханням врегулювати питання з виплатою 7 млн. грн. заборгованості з зарплати. Як повідомили в прес-службі Профспілки працівників вугільної промисловості України, у листі зазначається, що відповідно до річного розподілу бюджету 2013 року, за виконані обсяги робіт на рахунки шахтобудівних підприємств у першому кварталі мало надійти 40 млн. грн., але поки що не надійшло ані копійки — гроші зависли на рахунках Держказначейства. І це призводить до зростання заборгованості з заробітної плати.

Утім, подібна ситуація спостерігається у багатьох регіонах України. Наприклад, 900 працівникам київського ВАТ «НПП «Більшовик» лише нещодавно, завдяки втручанню прокуратури, відшкодовано майже 3,7 млн. гривень зарплатних боргів.

Майже мільярд гривень — така сума всеукраїнської заборгованості з зарплати на кінець березня цього року. Її озвучила міністр соціальної політики України Наталія Королевська. При цьому зазначила, що 49% боргу в економічно активних підприємств. Найбільше працівникам заборгували в Донецькій, Луганській і Харківській областях. За словами профільного міністра, лише три області планують виплатити чесно зароблене людям до кінця року.

Періодично в країні то тут, то там відбуваються акції протесту трудящих, які вимагають, щоб їхня робота оплачувалася вчасно. Не завжди борги з зарплати зростають через економічну кризу. Вони можуть бути результатом навмисних невиплатах, зазначають експерти.

Понад 300 працівників підприємства «Донбаскабель» дев’ять місяців не бачили зарплати без жодних зрозумілих пояснень з боку керівництва. Лише після акції протесту під стінами облдержадміністрації і звернення до прокуратури розпочалася часткова виплата грошей, повідомляє інформаційний сайт «Післязавтра».

На нещодавній селекторній нараді з питань погашення заборгованості з зарплати, яка відбулася у Кабміні, віце-прем’єр-міністр України Олександр Вілкул заявив, що це питання перебуває на постійному контролі уряду. Мовляв, «держава захищає інтереси працівників. Заробітну плату мають виплачувати вчасно».

Народний депутат Павло Розенко (колишній заступник міністра праці і соціальної політики, провідний експерт Центру Разумкова) вважає: загалом офіційна статистика щодо зарплатних боргів свідчить про те, що економіка країни перебуває в глибокій кризі. Держбюджет не одержує достатньої кількості запланованих коштів, тому витрати на виплату соціальних гарантій не фінансуються в повному обсязі.

На думку Олександра Охріменка, президента Українського аналітичного центру, зарплатні борги — відповідь бізнесу на процес «відбілювання» зарплат. З посиленням боротьби з конвертами вони зростатимуть. Але через 2—3 роки проблема зникне. Щоправда, виникне інша — підвищення рівня безробіття. Бізнес відмовлятиметься від зайвої робочої сили, почне заощаджувати. У результаті борг з заробітної плати стосуватиметься лише компаній, які збанкрутували, прогнозує експерт.

У будь-якому разі, звідки б не росли «ноги» у боргів з зарплати, люди хочуть вчасно одержувати чесно зароблені гроші, а держава має їм це гарантувати.

Мал. Олександра МОНАСТИРСЬКОГО.