Медична реформа, славнозвісний пілотний проект, в дії вже майже два роки, і за цей період нам, медикам, довелось пережити чимало. Почергова хвиля скорочень, зниження в рази заробітної платні — це далеко не весь перелік «позитиву» для працівників медичної сфери. Тому ми, колектив Хмільницької станції «Швидкої допомоги», вирішили висловити наболіле на сторінках вашої газети та звернутися до обласної влади (якій ми тепер підпорядковуємося) з проханням переглянути настільки категоричні умови реформування.

За такий короткий період, відколи реформатори взялися за нас, змін дуже багато, проте про них нічого, окрім прокльонів, ні від простих громадян, ні від медиків вони не почують. Насамперед значно скоротили штат працюючих, і це з урахуванням того, що тепер наша станція буде базовою для п’яти районів (Хмільницького, Калинівського, Козятинського, Літинського, Липовецького, Погребищенського) і навантаження на кожну бригаду зростатиме в геометричній прогресії. Тепер кожна бригада «швидкої» складатиметься лише з трьох осіб. А хто зважить на те, що для працівників «швидкої» встановлено норматив прибуття на виклик: 10 хвилин по місту і 20 хвилин за його межами? А дороги в якому стані? Хіба реально «прилетіти» за такий короткий час до місця призначення?
Найбільше обурило те, що раптово, без попередження у відповідний за законом термін, повністю скоротили штат молодших медичних сестер. Тепер станцію «Швидкої допомоги» привести до ладу, вичистити та вимити має одна-єдина (!!!) прибиральниця, яка влаштована на 0,5 ставки. Й водночас до новоствореної комунальної установи станції «Швидкої медичної допомоги» вводять зовсім непотрібні посади... Як бути тим людям, яких скоротили, а до пенсії залишилось допрацювати лише кілька років? Хто подбає про їхні права?
Нам посадовці кажуть про економію бюджетних коштів. Поясніть, шановні реформатори, в чому економія? Ми переконані, що реформа на цьому етапі привела точно не до поліпшення медичного обслуговування, адже змінювати почали активно, не створивши бази для швидкого доїзду й надання сучасної допомоги. Ми — за реформи, але систематичні, виважені і такі, щоб принесли реальне поліпшення для всіх, не ущемляючи наших прав.
З повагою колектив станції «Швидкої допомоги».
Хмільник.
Вінницької області.