Частину селища Сутиски Тиврівського району на Вінниччині ізольовано через затоплення моста на Південному Бузі.

— Річка ділить селище на дві частини, — каже його голова Леонід Дідух. — Коли прийшла велика вода, міст накрило нею. Така ситуація виникала і раніше, однак на всі прохання громади допомогти вирішити проблему поки що ніхто з чиновників не відгукнувся.

Селищний голова показує нові листи за підписами сотень громадян (в ізольованій частині проживає близько п’ятисот мешканців, загалом в селищі — понад шість тисяч населення). Нові звернення адресовані керівникам обласної влади. Один з листів надішлють народному депутату України Миколі Джизі.

— Ми зверталися до нього, коли він керував областю, — уточнює селищний голова. — Просили сприяти у придбанні понтонного моста. Фахівці кажуть, що це найпростіший спосіб вирішити проблему. Тут відстань між берегами — 150 метрів. Ніхто не відмовляє у допомозі, але поки що все залишається, як і раніше. Коли прибуває вода, одні пересідають на човни, а другі змушені добиратися до сусіднього села, де є понтонний міст. Ще одну таку переправу має підприємець, але вона встановлена за 20 кілометрів від села. А ось громада Сутисків залишилася ні з чим.

Міст, який опинився під водою, споруджено понад 30 років тому. На його ремонт селищна рада щороку витрачає 20—30 кубометрів лісоматеріалів.

— З цією переправою нам одна морока, — продовжує Леонід Дідух. — Раніше її власником був завод електротехнічної апаратури. Потім міст опинився у власності держави. Тепер його знову передали територіальній громаді — інакше ми не мали права списувати кошти на його ремонт.

З ранку і до вечора човняр Павло на веслах. Хлопець безробітний. За переправу платять небагато — від п’ятдесяти копійок до двох гривень, та він не дивується. Каже, у людей немає грошей.

Тим часом метеорологи прогнозують на суботу та неділю подальше підвищення рівня води у Південному Бузі.