Депутати по-різному оцінюють події четверга
 Парламентська хроніка
Зранку опозиційні депутати продовжили блокування парламенту.  Водночас представники фракцій Партії регіонів та КПУ перебували на своїх робочих місцях. А тим часом лідери всіх парламентських сил на нараді у Голови Верховної Ради шукали вихід із глухого кута. Утім, безрезультатно. О 10.15 до сесійної зали зайшов голова фракції Партії регіонів Олександр Єфремов і за декілька хвилин регіонали почали залишати сесійну залу. Їх приклад наслідували й комуністи.
У журналістів навіть виникло запитання, чи не збираються депутати знову провести виїзне засідання? Проте депутати від більшості спростували ці припущення своїми коментарями.
На жаль, результатів немає, зауважив голова Регламентного комітету Володимир Макеєнко (Партія регіонів). Хоча, додав він, питання, внесені до порядку денного п’ятниці — це питання, подані опозицією. За його словами, законодавчий орган повинен працювати, бо «іншого не може бути, бо люди чекають законів, чекають змін до бюджету, адже триває посівна. На жаль, опозиція стоїть на своєму, продовжує передвиборну кампанію».
Парламентарій також зауважив, що наступний тиждень не пленарний, однак консультації триватимуть. «За цей час ми сподіваємося зрозуміти, чого хоче опозиція. Наприклад, питання відставки уряду. Для цього потрібно 226 голосів. Вони чудово розуміють, що цих голосів в опозиції немає. Вони зібрали десь 150 підписів. Чому треба наполягати на цьому питанні через блокування трибуни? Питання виборів у Києві. Ви чули про їхню дату — 2 червня, потім кажуть, ми погоджуємося перенести на тиждень, тобто 9 червня. Це питання Конституційного Суду. Він повинен дати відповідь на нього. Щодо питання скасування пенсійної реформи, вони самі не дають сто відсотків голосів. Нехай краще забезпечать свою стовідсоткову явку», — сказав В. Макеєнко.
Від того, наголосив обранець, що не працює законодавчий орган, програє Україна і виграють наші опоненти на світових ринках.
Щодо засідання у четвер, то голова Регламентного комітету не вважає, що приміщення комітетів на вул. Банковій, 6-8, де й відбувалося засідання більшості, підпадає під формулювання «інше місце». Вважаю, що Верховна Рада має працювати. Але ж і ви нас зрозумійте — п’ять місяців не працює парламент»,— зауважив В. Макеєнко.
Вихід із ситуації, що склалася, безумовно, є, переконаний заступник голови фракції «Батьківщина» В’ячеслав Кириленко. Але щоб його знайти, мають відбуватися політичні консультації. «Політика — це мистецтво домовитися про ті речі, які не є відходом від своїх позицій, але рухають питання уперед», — вважає він. Водночас депутат повідомив, що опозиція нарощуватиме позапарламентську активність з тим, щоб влада чітко бачила: вимоги опозиції — це не так вимоги депутатів, як простих людей.
Водночас депутат скептично ставиться до ефективності нинішнього складу парламенту. Протистояння, за його словами, триватиме й надалі та відбуватиметься це по наростаючій, «бо влада не робить жодних кроків назустріч вимогам опозиції». На запитання журналістів, що, мовляв, готуємося до виборів, депутат сказав, що це лише один із інструментів. «Вибори повинні бути чесні, прозорі й відкриті. Тому вибори — так, але тоді постає питання закону про вибори. Давайте розглянемо його і ухвалимо рішення консенсусом. Тоді це вибори. А якщо інакше, то це повторення 2004 року», — додав В. Кириленко.
У свою чергу позафракційний Володимир Литвин переконаний: частку провини за те, що сталося у парламенті, має взяти на себе опозиція. Оскільки сама проголосувала за постанову про обрання київського міського голови за основу. «Це абсурд. Перед цим проголосували майже дві сотні постанов про дострокові місцеві вибори в цілому. А тут запропонували ноу-хау», — сказав В. Литвин. Причина цього, на його думку, очевидна: «Вони не можуть виштовхнути свого єдиного кандидата, зокрема Кличка, для того, щоб нейтралізувати його на президентських виборах. Представники протилежних фракцій не впевнені в перемозі свого кандидата. Існує не афішована домовленість, що буде процес. Не треба намагатися перехитрити один одного, а потрібно вести чесний діалог».
Що стосується терміну «виїзне засідання Верховної Ради», то його, за словами екс-глави парламенту, не існує. «Це комітет може провести виїзне засідання. Можливе лише засідання Верховної Ради в іншому місці. Стаття 2 Регламенту передбачає, що Верховна Рада може прийняти рішення про проведення пленарного засідання в іншому місці. Я свою точку зору висловив: якщо звучить формулювання таким чином, то спочатку парламент приймає рішення, а потім проводить засідання. Є й інші думки», — зауважив він. Утім, скільки буде юристів, стільки буде й думок, упевнений депутат.
Водночас В. Литвин упевнений, що події четверга не можна називати путчем. «У нас таврувати і навішувати один одному ярлики навчилися дуже добре. Замість того, щоб організувати роботу. Розумієте, ситуація з блокуванням доведена до безглуздя. І очевидно з цієї ситуації шукали вихід, але знайшли не найкращий», — сказав він.
Олена ГОРБУНОВА, Сергій МЕЛЬНИК.
Дослівно
Володимир Макеєнко: «Країна не може стояти. Якщо ми не втручатимемося в економічну ситуацію і не перерозподілятимемо бюджет, то впадемо в таку кризу, як навколо нас».
ПОЗИЦІЯ
В’ячеслав Кириленко: «Блокування було, є і буде одним зі засобів парламентської боротьби. Між тим, воно не може бути самодостатнім. Якщо не вистачає парламентської активності, треба йти за межі парламенту. Ми стоїмо для того, щоб не впала остаточно демократія. Вибори в Києві, резолюція недовіри уряду і соціальні питання — це те, без розв’язання чого країна не може рухатися далі вперед. Тому не треба робити вигляд, що це потрібно лише опозиції».
 
Стаття 2 Закону України «Про Регламент Верховної Ради України» від 10.02.2010 року № 1861-VІ:
«1. Верховна Рада проводить засідання у будинку Верховної Ради (місто Київ, вул. Грушевського, 5).
2. За рішенням Верховної Ради, прийнятим більшістю народних депутатів України (далі — народні депутати) від конституційного складу Верховної Ради, її засідання можуть проводитися в іншому місці (...)».